Hastanede Yangın Ve Göçük Tatbikatı

Marmaris Devlet Hastanesinde düzenlenen tatbikatta, senaryo gereği, patlama sonucu çıkan yangın ve yaşanan göçükten etkilenen hasta ve yakınları ile personelin tahliyesi gerçekleştirildi.

Hastanede Yangın Ve Göçük Tatbikatı
Muğla'nın Marmaris ilçesinde devlet hastanesinde yangın ve göçük tatbikatı düzenlendi.

Tatbikat öncesinde Marmaris Devlet Hastanesi bahçesinde afet yönetim merkezi oluşturuldu. Merkezin "tatbikat başladı" komutuyla daha önceden planlanan senaryo hayata geçirildi.

Senaryoya göre, tatbikatın ilk aşamasında, hastanenin mutfak kısmında çıkan yangın sebebiyle propan tüplerinde patlama olması sonucu binanın belirli kısımlarında göçükler yaşandı. Yangın ve göçükten etkilenen hasta ve hasta yakınları ile hastane personelinin tahliyesi yapıldı.

Panik yaşayan hasta ve yakınları, görevlilerce hastane bahçesinde oluşturulan güvenli bölgeye alındı. Burada psikolog doktorlar ilk müdahale yaptı.

Senaryo gereği acı çekme, ağlama ve yakınını kaybetme gibi rolleri üstlenen bazı hasta yakınlarının sergilediği performans dikkati çekti. Hastane yemekhanesinde acılar içinde yardım isteyen hastaların performansı da göz doldurdu.

Tatbikatın ikinci aşamasında, olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangına müdahale etti. UMKE ve hastane ekipleri de yangından zarar görenlere ilk müdahaleyi gerçekleştirdi. Yangında mahsur kalanlar kurtarılarak, ambulanslarla çevredeki hastanelere nakledildi.

Tatbikatın üçüncü aşamasında ise kırmızı, sarı ve yeşil kodlu hastaların nakilleri yapıldı. Kimyasaldan etkilenen bir hasta, özel ambulans ve ekiplerle kurtarılarak yetkili bir hastaneye nakledildi. Hastanenin yoğun bakım ünitesindeki hastaların da çevre hastanelere nakilleri gerçekleştirildi. Hastane bahçesinde triaj alanında hastalara bakıldı. Hasta ve yakınlarına psikolojik destek verildi.

Tatbikat, afet yönetim merkezinden takip edildi.

- Başhekim Arıcı'nın açıklaması

Marmaris Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Mutlu Arıcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, başarılı bir tatbikat gerçekleştirdiklerini söyledi.

Tatbikatla hastanenin, her türlü afet ve olağan dışı durumlara karşı hazırlıklı olmasını amaçladıklarını belirten Arıcı, "Tatbikatımıza hastaneden yönetici ve personel olarak 186 kişi, 4 ambulans, Emniyet Müdürlüğümüzden 8 personel, 4 araç, Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesinden 4 personel, 2 araç, Marmaris Belediyesinden 2 personel, 1 araç, İl Sağlık Müdürlüğünden 3 ambulans, 3 UMKE aracı ile 21 personel olmak üzere toplamda 221 personel ve 17 araç katılmıştır." dedi.

Arıcı, senaryo gereği 16 kırmızı, 28 sarı ve 33 yeşil kodlu ile 2 eks olmak üzere 79 kişinin gerekli müdahaleleri yapılarak tahliyelerinin başarıyla gerçekleştirildiğini kaydetti.
Kaynak: AA