'Eskişehir Destinasyon Yönetimi Çalıştayı'

Eskişehir Valisi Çakacak: 'Ülkemiz gelişiyor, büyüyor. Ülkemizin gelişmesine paralel olarak, Eskişehir'de ve tüm illerimizde gerçekten gözle görülür bir gelişme var' Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Önal: 'Çevre, dijital, inovasyon, kültür, turizmin bireyselleşmesi gibi yeni ve gelişen kavramlar turizmin stratejilerine ekleniyor'

'Eskişehir Destinasyon Yönetimi Çalıştayı'
Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Türkiye'nin gelişip, büyüdüğünü belirterek, "Ülkemizin gelişmesine paralel olarak, Eskişehir'de ve tüm illerimizde gerçekten gözle görülür bir gelişme var." dedi.

Çakacak, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Eskişehir Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğiyle bir otelde, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve turizm sektörünü temsil eden paydaşların katılımıyla düzenlenen "Eskişehir Destinasyon Yönetimi Çalıştayı"nın açılışında, son yıllarda Türkiye'nin yakaladığı istikrar ve ekonomik büyümeye paralel Eskişehir'de de büyük bir gelişme yaşandığını belirtti.

Kentin, karayollarının, raylı sistemlerin ve hızlı trenin kesişim noktasında yer aldığına işaret eden Çakacak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ulaşım açısından kolay bir noktada yer alan Eskişehir, raylı sistemleri, havacılık alanındaki atılımları, seramik sektöründeki başarısı, sanayisi, ticareti, tarımı ve turizmiyle her geçen gün gelişen ve büyüyen bir şehir konumundadır. Ülkemiz gelişiyor, büyüyor. Ülkemizin gelişmesine paralel olarak, Eskişehir'de ve tüm illerimizde gerçekten gözle görülür bir gelişme var. Turizm sektörü de bu gelişen alanlardan biri. 30 milyonun üzerinde turistin ziyaret ettiği bir ülke konumundayız. Ve bunu daha artıracak potansiyele sahip durumdayız. Özellikle son yıllara kadar ülkemizdeki turizm hareketliliğine baktığımız zaman, deniz kum turizmine hitap eden bir hareketlilik görmekteyiz. Tabi ki bunun içerisinde kültür turizmi de var ama diğerlerine göre az bir oranda."

Çakacak, kültür turizmini canlandırmaya yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığının yaptığı çalışmalar bulunduğuna işaret ederek, "Bu bakımdan Eskişehir'e baktığımızda, Eskişehir, binlerce yıllık tarihiyle birçok medeniyetin bırakmış olduğu eserlere sahip. Kültür turizmine, havacılık ve termal turizme önemli katkılar sunabilecek bir şehir. Önemli olan bir potansiyelin en güzel şekilde bu tür çalışmalarla ortaya çıkarılarak bir destinasyon oluşmasını sağlamak." dedi.

Destinasyonun, birçok bileşenin birlikte bulunması gereken bir olay olduğunu aktaran Çakacak, "Onun için Kültür ve Turizm Bakanlığımız burada bizzat destinasyon oluşturucu değil, yönetici, idare edici, kamunun koordinasyonunu sağlayıcı konumdadır. Kamu-özel sektör ortaklığıyla veya sektör temsilcileri, turizm işletmecileri, yerel yönetimler ve vatandaşlar birçok kesimin birlikte hareket etmesiyle oluşabilen işler bunlar. Bir destinasyon oluşturulurken tüm aktörlerin aynı amaca hizmet etmesi, aynı hedefe odaklanması gerekmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Çakacak, destinasyon oluşturmada işbirliğinin, birlikte hareket etmenin önemli olduğuna vurgu yaparak, sadece turizm işletmelerinin değil, kamu kurumlarının, yerel yönetimlerin ve vatandaşların aynı hedef doğrultusunda ilerlemesi gerektiğini kaydetti.

Vali Çakacak, Eskişehir'deki iç turizmin her geçen gün artığına da işaret etti.

- "Dünya şu anda 2030 ve sonrasına odaklanıyor"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal da 2023 turizm stratejisinin 2007 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile onaylandığını ve devlet politikası haline getirildiğini belirterek, bakanlığın yanı sıra tüm ilgili kurum ve kuruluşların, özel sektör tarafından halen bunun yürütüldüğünü söyledi.

Dünyada turizmin çok hızlı bir şekilde ilerlediğini ifade eden Önal, şöyle konuştu:

"2030 vizyonlarından bahsediyoruz. Çevre, dijital, inovasyon, kültür, turizmin bireyselleşmesi gibi yeni ve gelişen kavramlar turizmin stratejilerine ekleniyor ve dünya şu anda 2030 ve sonrasına odaklanıyor. Bu işin merkezine de turizmi bir diplomasi aracı olarak ülkelerin, destinasyonların ve medeniyetlerin kendilerine karşı diğer medeniyetlere, insanlara anlatma aracı olarak konumlandırıldığı bir noktaya evriliyor. Ülkemiz de özellikle mas turizminde (kitle turizmi) elde ettiği başarıyı ürün, pazar çeşitliliğine yatırım yaparak burada çeşitlendirmesi ve daha fazla destinasyonumuzu bu hareketin içine alması gerekliliğini hissetmeye başladı. Bunu hep beraber son yıllardaki tüm turizm tartışmalarında görüyoruz."
Kaynak: AA