Başkan Gürkan Açıklaması 'Selimiye Camii'nin UNESCO'dan Çıkmasına İzin Vermeyeceğim'

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Selimiye Camii’nin 200 metre önünde kalıntıları bulunan tarihi Yemiş Kapanı Hanı’nın ihya olmasının caminin siluetini bozacağını, Selimiye Camii’nin UNESCO’dan çıkmasına neden olacağını söyledi.

Başkan Gürkan Açıklaması 'Selimiye Camii'nin UNESCO'dan Çıkmasına İzin Vermeyeceğim'
Başkan Gürkan, Selimiye Camii’nin 200 metre önünde kalıntıları bulunan tarihi Yemiş Kapanı Hanı’nın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından ihya edilmek istendiğini ifade etti.

Yemiş Kapanı Hanı’nın ihya edilmesinin Selimiye Camii’nin UNESCO’dan çıkacağına neden olacağını belirten Başkan Gürkan, “Ortaya çıkan temellerin üzerine yeni bir bina yapamazsın. Temelleri sökmek lazım. 400-500 yıllık taşları atacağız biz yeni taklit taşları koyacağız, yine taklitten bir han yapacağız. Böyle bir mantık olabilir mi? Edirneliler de izin vermez, dünya da izin vermez, biz de izin vermeyeceğiz. Bilir kişilerde olmaz diyor. Ne tartışacağız şimdi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü Edirne’de tüm eserleri restore etti de sıra Yemişçi Kapanına geldi. Selimiye’nin 200 metre önüne, bu kadar silüet kavgası varken, ‘Cumhurbaşkanı dikey yapılaşmayın’ derken. Zeytinburnun’daki 16-9 kuleleri için ‘İçim acıyor’ derken. ‘Sen bana Selimiye önüne 12-13 metre yüksekliğinde taklit yapı yapmak istiyorum’ dersen. Ben buna Edirne Belediye Başkanı olarak izin veremem. Hanla ilgili elimizde Eski Camiden çekilmiş 2-3 fotoğraftan başka bir şey yok. İçinde kaç tane dükkan vardı? Kaç metre kareydi? Nasıldı? Bilmiyoruz” şeklinde konuştu.



Selimiye Camii UNESCO’dan çıkar”

Gürkan, Selimiye Camii’nin önüne 12 metrelik yükseklinde iskele kurdurduğunu ifade ederek, “Üzerine de bir branda çektirdim. ‘Bakın bakalım’ dedi.

Herkes görünce şok oldu. Görmek başka bir şey. Ondan sonra da söktürdüm. ‘Bana diyorlar ki ihya olsa ne olacak.’ Ne mi olacak? Selimiye Camii UNESCO’dan çıkar. Çünkü Yemişçi Kapanı ihya edilirse Selimiye Camii’nin silueti bozuluyor. UNESCO diyor ki. ‘Olduğu gibi koruyacaksın. Bozmayacaksın. Yerinde koruyacaksın.’ Selimiye UNESCO’dan çıkarsa bunun hesabını kim verebilir. Ben veremem” dedi.

Kaynak: İHA