Zeytinin Okumuş Hali

Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksek Okulu Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Bölümü öğrencileri hem teorik eğitim alıyor, hem de sahada zeytin toplayıp, tesislerde zeytinyağı üretiyor.

Zeytinin Okumuş Hali
Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Bölümü öğrencileri bir yandan akademik eğitimlerine devam ederken, bir yandan da sahada uygulama yapıyor. Uygulama eğitimlerini zeytin bahçelerinde zeytin toplama makinelerini ve el tırmıklarını kullanarak gerçekleştirilen öğrencilerin çoğu kız. Uygulama derslerinde gerekirse ağaçlara dahi tırmanarak zeytin toplayan üniversite öğrencileri, hasat ettikleri zeytinleri yine üniversite bünyesinde bulunan zeytinyağı üretim tesisinde yağa dönüştürüyor. Üretimin her aşamasında bizzat bulunan öğrenciler, ürettikleri ürünlere ise “Zeytinin okumuş hali” ismini veriyor.

Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Mücahit Kıvrak, “Zeytinin okumuş hali bizim hem markamız, hem de sloganımız. İkisini birlikte kullanıyoruz. Gelen öğrencileri özellikle çiftçi ailelerinden seçiyoruz. Bu seneki öğrencilerimiz genelde çiftçi ailelerinin çocukları. Zeytinin üretiminden başlıyoruz. Hasattı, zeytinyağının üretilmesi, sofralık zeytin, zeytinyağının duyusal analizi ve sabunu gibi işlemleri öğreterek buradan gönderiyoruz. Bu işi hepimiz dedelerimizden gördük. Onlardan aldığımız geleneksel zeytin yetiştiriciliğinin üzerine akademiyi ekleyip buradan mezun ediyoruz. Özellikle sektöre bu şekilde yetiştirdiğimiz gençleri göndermek istiyoruz” dedi.

Öğrencilerin topladıkları zeytinlerden ürettikleri zeytinyağlarının ekonomiye kazandırıldığını ifade eden Kıvrak “Üretilen zeytinyağları okulumuz bünyesinde satışa sunuldu. Döner sermaye üzerinden satışını yapıyoruz. Merkezde bununla ilgili bir birim var. Bu birim zeytinyağlarımızı satıyor. Elde edilen gelirde yine okulumuzda hem öğrencilerimizin, hem de okulumuzun ihtiyaçları karşılanıyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA