Vali Demirtaş Açıklaması 'Adana'nın Stratejik Gücüne AB Hibe Destekleri Katkı Sağlayacak'

Adana Valisi Mahmut Demirtaş, coğrafi konumu, doğal güzellikleri, tarihi dokusu, turizm değerleri, sanayisi ve ticaretiyle son derece önemli bir potansiyele sahip Adana’nın, bu stratejik gücüne AB hibe desteklerinin eklenmesiyle, bölgenin ve ülkenin sosyal ve ekonomik kalkınmasına olumlu katkı sağlayacağını söyledi.

Vali Demirtaş Açıklaması 'Adana'nın Stratejik Gücüne AB Hibe Destekleri Katkı Sağlayacak'
Türkiye’den dernekler, vakıflar, bunların federasyon ve konfederasyonları ile Avrupa Birliği’nden kar amacı gütmeyen kuruluşların başvuru yapabildiği “Sivil Toplum Diyalogu Programı Beşinci Dönem Teklif Çağrısı ve Bilgilendirme Toplantısı” Adana Valisi Mahmut Demirtaş’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Avrupa Birliği Bakanlığı, Proje Uygulama Başkanlığı’nca sürdürülen, 6 milyon Euro hibe bütçesi ile her bir projeye azami olarak 200 bin Euro hibe desteği sağlanacak projeyle ilgili düzenlenen toplantıya, Vali Mahmut Demirtaş, AB Bakanlığı Proje Uygulama Başkanı Bülent Özcan, vali yardımcıları, kaymakamlar, belediye başkanları, proje üreten kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve davetliler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan AB Bakanlığı Proje Uygulama Başkanı Bülent Özcan, bakanlık olarak desteklenen programın amacı ve destekleme çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

"Toplam 6 milyon Euro hibe desteği sağlanacak"

Vali Mahmut Demirtaş ise Adana Valiliği olarak tüm kesimlere ve hazırlanan projelere destek vermeye daima hazır olduklarını söyledi.

Vali Demirtaş, “Avrupa Birliği, ekonomik ve politik bir birlik olmanın yanı sıra; eğitime, araştırma-geliştirme çalışmalarına, bilime ve kültürel entegrasyona oldukça önem vermektedir. Avrupa Birliği Programları ve Projeleri de, kültürler arası bütünleşme ve işbirliği, çevre, özgürlük, adalet ve ortak pazar gibi, birliğin vazgeçilmez ilkelerine hizmet etmektedir. Sivil Toplum Diyaloğu Programı da Avrupa Birliği’ne Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilmektedir. Türkiye ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerden sivil toplum kuruluşlarının, ortak bir konu etrafında bir araya gelerek, toplumların birbirini tanımaları, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmaları ve kalıcı diyalog kurmalarını sağlayan bir platform olarak geliştirilmiştir. Sivil Toplum Diyaloğu Programı, dünden bugüne, Türkiye ve AB toplumlarını birbirine yakınlaştıran, karşılıklı anlayışı güçlendiren, bilgi ve deneyim aktarımına imkân sağlayan yüzlerce ortak çalışmaya sahne olmuştur” dedi.

Demirtaş, Adana’nın yüzyıllar boyu farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığını söyleyerek, “Anadolu’nun en eski yerleşim bölgelerinden biridir. Coğrafi konumu, doğal güzellikleri, tarihi dokusu, turizm değerleri, sanayisi ve ticaretiyle son derece önemli bir potansiyele sahiptir. Adana’nın bu stratejik gücüne AB hibe desteklerinin eklenmesi, bölgemizin ve ülkemizin sosyal ve ekonomik kalkınmasına olumlu katkı sağlayacaktır. Malumunuz olduğu üzere Avrupa Birliği Bakanlığımızca yürütülen, Sivil Toplum Diyaloğu Programının Beşinci Dönemine ilişkin toplam 6 milyon Euro hibe desteği sağlanacaktır. Adana’nın tüm fasıl başlıkları ile ilgili projelerin kabul edileceği 5. dönem tekliflerinde, geçtiğimiz dönemlerde gösterdiği performansı katlayacağına inanıyorum” dedi.



"Bakanımız Çelik’e, desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum"

Demirtaş, Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik’in göreve gelmesinin ardından başlattığı “Çukurova’da AB Çalışmalarına Yönelik Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında da çalışmaların yoğun bir şekilde sürdürüldüğünü belirterek, “Projeyle ilimizin ihtiyaç duyduğu alanlarda geliştirilen 75 proje fikri ortaya çıkarılmış olup bu projelerin uygun hibe programlarıyla eşleştirilme aşamasına geçilmiştir. Bu vesile ile bakanımıza yakın ilgisinden ve projelerimize verdiği destekten dolayı huzurlarınızda bir kez daha şükranlarımızı sunuyorum. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızı, kamu yararına çalışan dernek ve vakıflarımızı, sivil toplum kuruluşlarımızı, üniversitelerimizi, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarımızı, belediyelerimizi ve mahalli idare birliklerimizi, Sivil Toplum Diyalogu Programı dahilinde projeler üretmeye davet ediyorum. Bizler Adana Valiliği olarak tüm kesimlere destek vermeye hazırız. Sizlerin program dahilinde prestij projelerine imza atacağınızı biliyoruz. Enerjinizi, geleceğe dair umutlarınızı, emeğinizi, projelerinizi bu şehir insanı için seferber edeceğinize yürekten inanıyoruz. İlimizdeki gelişmenin hızlandırılması, kentimizin rekabet edebilirliğinin güçlendirilmesi ve şehrimizdeki iş ortamının iyileştirilmesi açısından, stratejik önem taşıyan projelerin hayata geçirilmesi için, katkılarınızı bekliyorum” diye konuştu.

Vali Mahmut Demirtaş’ın konuşmasının ardından toplantı, başvuru ve değerlendirme sürecine ilişkin bilgilerin verilmesi, hibe programına ilişkin detayların anlatılması, projelerin nasıl hazırlanacağına dair sunumların yapılması ve soruların yanıtlanmasıyla sürdü.
Kaynak: İHA