Samsun'da 'Buzağı Can Sütü' Projesi Uygulanacak

Samsun Büyükşehir Belediyesi, büyükbaş hayvan üretiminin artması ve buzağı ölümlerinin önüne geçmek amacıyla "Buzağı Can Sütü" Projesini hayata geçirdi.

Büyükşehir Belediyesi, büyükbaş hayvan üreticilerinin buzağı ölümü sonucu ekonomik kaybının önüne geçmek amacıyla "Buzağı Can Sütü" Projesi'ni uygulamaya koydu.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ile işbirliği içinde yürütülecek proje kapsamında Büyükşehir Belediyesi, kolostrum ikame tozu üretim tesisi kuracak.

OKA'da düzenlenen protokol töreninde konuşan Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir, buzağı ölümlerinin engellenmesiyle hem hayvan sayısının artmasını hem de üreticilerin ekonomik kayıplarının önüne geçmeyi hedeflediklerini söyledi.

Türkiye'de ilk kez bölgesel hastalıklara karşı antikor ihtiva eden, raf ömrü uzunluğu, kalitesi ve uygulama kolaylığı gibi pek çok konuda faydası olan kolostrum ikame tozunu tesislerinde üreterek üreticiye dağıtacaklarını aktaran Özdemir, "Bütün ilçelerin köylerinde yapılacak yoğun eğitimlerle ağız sütünün önemi ve güncel buzağı yetiştirme standartları öğretilecek. Kolostrum ikame tozunun gerekli olduğu durumlarda rutin üreticilik uygulamaları kapsamına alınması ile buzağı kayıplarının yüzde 5 ila 7 düzeyinde düşürülmesi, böylece bölge hayvancılığının karlılık oranının artırılarak tahmini yıllık 100 bin lira artı ekonomik kazanç sağlanmasını amaçlıyoruz." dedi.

Üretim tesisi ile üreticilerin uygun fiyatlarda kolostrum ikame tozu temin edebilmesini sağlayacaklarını vurgulayan Özdemir, şunları kaydetti:

"Çiftçi eğitim merkezimizde hayvan ve buzağı sağlığı konusunda benzer eğitimler verilecek. Yetiştiricilere yönelik buzağı bakımı, buzağılarda bağışıklığın önemi, bağışıklığı oluşturan faktörler, ağız sütünün değeri, ağız sütünün kalitesinin önemi ve kalitenin ortaya konulma konusunda eğitim sunulacak. Ayrıca kolostrum ikame tozu hakkında ne zaman hangi durumlarda kullanılması gerektiği, yurt dışında kolostrum ikame tozu kullanımı ve ekonomik faydası konularında bilgilendirme yapılacak."

Konuşmanın ardından Özdemir ile OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen arasında protokol imzalandı.

Protokol kapsamında toplam maliyeti 3 milyon 984 bin lira olan tesise 2 milyon 988 bin lira OKA, "Güdümlü Proje Desteği" sağlayacak.

Büyükşehir Belediyesi ise tesisin 996 bin liralık bölümünü finanse edecek.

Kaynak: AA