'Küreselleşme Karşısında Gençlerimiz Açıklaması Şahsiyetin İnşası' Paneli

AÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türer:'Kültürümüz, bizi biz yapan değerlere sahiptir. Genç, bunu fark edemediği zaman başka kültürlerin tesiri altına girer. O yüzden de kendi kültürümüzü öncelikle görmek, anlamak ve derinlemesine tefekkür etmek zorundayız' Türk Felsefe Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Korlaelçi:'İnandığı değerleri bulunduğu her ortamda yaşayan millet, tarihe hakim olur'

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Türer, "Kültürümüz, bizi biz yapan değerlere sahiptir. Genç, bunu fark edemediği zaman başka kültürlerin tesiri altına girer. O yüzden de kendi kültürümüzü öncelikle görmek, anlamak ve derinlemesine tefekkür etmek zorundayız." dedi.

Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Türk Felsefe Derneği iş birliğinde, okulun konferans salonunda, "Küreselleşme Karşısında Gençlerimiz: Şahsiyetin İnşası" paneli düzenlendi.

Panelde konuşan Prof. Dr. Türer, küreselleşme, kültür ve şahsiyetin çok boyutlu ele alınacak konular olduğunu belirtti.

Dünyada 1950'lilerden itibaren küreselleşme döneminin başladığını anımsatan Türer, şunları kaydetti:

"Küreselleşme denen bir olguyla karşı karşıyayız. Bunu doğuran sebepler, iletişim teknolojisi, hareketlilik ve bağlantılılık. Artık her şey birbirine bağlı. Küreselleşmeyi tersinden söylüyorum, iyi bir şey. Çünkü insanlık, bütün kürenin kaderinin kendilerine bağlı olduğunu fark etti. Mesela bir yerde deprem oldu, 'Bana ne ya' diyemezsiniz. Çünkü o deprem diğer ülkeyi şu veya bu şekilde etkiliyor. Ekonomiden görüyorsunuz bunu."

"Gençlik, gençlere bırakılamayacak kadar değerlidir" sözünü anımsatan Celal Türer, "Bu çağın felsefi açıdan en önemli özelliği, gencin değerlerini, hayata bakışını, kendine mahsus bir hayat anlayışını ve değer anlayışını inşa etmesidir." diye konuştu.

Kendi kültürünü bilmeyen bir gencin kişiliğini, değerlerini inşa edemeyeceğini belirten Türer, "Kültürümüz, bizi biz yapan değerlere sahiptir. Genç, bunu fark edemediği zaman başka kültürlerin tesiri altına girer. O yüzden de kendi kültürümüzü öncelikle görmek, anlamak ve derinlemesine tefekkür etmek zorundayız." ifadelerini kullandı.

- "Var olmak, değerleri hayata geçirmekle olur"

Türk Felsefe Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murtaza Korlaelçi ise şahsiyetin İslam'daki önemine değindi.

Korlaelçi, insanın şahsiyetini değerlerin oluşturduğunu, Müslüman'ın inandığı değerleri, bulunduğu her yerde yaşaması gerektiğini ifade ederek, "Var olmak, değerleri hayata geçirmekle olur. İnandığı değerleri bulunduğu her ortamda yaşayan millet, tarihe hakim olur." şeklinde konuştu.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Felsefesi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürbüz Deniz de küreselleşmenin devletler ve insanlar arasında toplumsal eşitsizlikleri sınırsız büyüttüğünü ifade etti.
Kaynak: AA