İngiltere'de Brexit Yasa Tasarısı Oylaması

May hükümeti, AB mevzuatının İngiltere'nin iç hukukuna aktarılmasını düzenleyen yasa tasarısının oylanmasında kendi milletvekillerinin oylarıyla yenilgiye uğratıldı.

Theresa May hükümeti, Avrupa Birliği (AB) mevzuatının İngiltere'nin iç hukukuna aktarılmasında yetkiyi hükümete devreden yasa tasarısıyla ilgili oylamada kendi milletvekillerinin oylarıyla yenilgiye uğratıldı.

İktidardaki Muhafazakar Parti'nin milletvekili Dominic Grieve'in, AB’den Ayrılma (Brexit) Yasa Tasarısı'nın, AB mevzuatının İngiltere'nin iç hukukuna aktarılmasında yetkiyi parlamentonun yetkisini hükümete devreden ve "8. Henry yetkisi" diye adlandırılan 9. maddesiyle ilgili değişiklik teklifi, 305'e karşı 309 oyla kabul edildi.

Kabul edilen değişiklik ile hükümetin Brexit müzakerelerinde AB ile herhangi bir anlaşmaya "evet" denmeden önce İngiliz parlamentosunun onayını alması gerekecek. Hükümet ancak hazırlayacağı yeni bir yasa tasarısına parlamentonun her iki kanadının onayını aldıktan sonra "8. Henry yetkisini" kullanarak AB ile varılacak Brexit anlaşmanın gereklerini yerine getirebilecek.

- May'e AB Zirvesi öncesi darbe

May, 8 Haziran'daki erken seçimde tek başına hükümet kurmak için gerekli 326 milletvekilini çıkaramamıştı. 318 milletvekili çıkarabilen May, azınlık hükümetini Kuzey İrlanda'nın 10 milletvekiline sahip aşırı sağcı partisi Demokratik Birlik Partisinin dışarıdan desteğiyle kurabilmişti.

Bugün yapılan oylamada, bazı Muhafazakar Partili milletvekilleri çekimser kalırken, bazıları değişikliğe blok olarak destek veren muhalefet partileriyle "evet" oyu kullandı.

İngiltere ile AB Komisyonu geçen hafta vatandaş hakları, AB'ye yapılacak ödemeler ve İrlanda adasındaki sınır sorununu kapsayan başlıklardan oluşan müzakerelerin birinci safhasıyla ilgili anlaşmaya varmıştı. Üzerinde anlaşılan metnin, yarın Brüksel'de yapılacak AB Zirvesi'nde birlik üyesi ülkelerin onayını alması bekleniyordu.

May hükümeti, AB Zirvesi'nde alınacak onayın ardından İngiltere ile AB arasında Brexit sonrası ticari ilişkilerin ele alınacağı, müzakerelerin ikinci safhasına geçilmesini bekliyordu.

İngiltere, geçen yıl haziran ayında yapılan referandumla AB'den ayrılma kararı almış, 29 Mart'ta da Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini işleterek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı.

Bu yılın haziran ayında başlayan müzakerelerin ilk aşamasında İngiltere'nin AB'ye ödemesi gereken para, vatandaşlık hakları ve İrlanda sınırı konuları öne çıkmıştı. Müzakereler için AB Komisyonunun Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier ve İngiltere'nin Brexit Bakanı David Davis başkanlığındaki teknik ekipler görevlendirilmişti.
Kaynak: AA