İki Kardeşi Darbeden Yargılanan Eski Yargıtay Üyesi Hakim Karşısında

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında meslekten ihraç edilen ve tutuklanan, iki asker kardeşi de darbe davalarında yargılanan eski Yargıtay üyesi Kulaç, suçlamaları reddetti.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında meslekten ihraç edilen ve tutuklanan, iki asker kardeşi de darbe davalarında yargılanan eski Yargıtay üyesi Hüseyin Kulaç, hakim karşısına çıktı.

FETÖ'nün darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmada, eski Yargıtay üyesi sanık Hüseyin Kulaç savunma yaptı. Duruşmaya, sanık Kulaç ile avukatları katıldı.

Duruşmada, Yargıtay Savcısı, sanık hakkındaki iddianamenin özetini okudu.

İddianamede, Kulaç'ın, hakimlik stajı döneminde örgüt içinde yer aldığı, FETÖ'nün HSYK'da etkin olduğu dönemde örgütün talimatıyla Yargıtay üyeliğine seçilenler arasında bulunduğu, örgüt mensuplarının ByLock yazışmalarında örgüt üyesi olarak bahsedildiği tespitleri yer aldı.

Hakkındaki suçlamaları reddeden Kulaç, devleti kendisine asla hasım görmediğini, hasım görenleri de asla desteklemediğini savundu.

Kulaç, meslek hayatı boyunca hukuktan ayrılmadığını öne sürerek, soyut delillerle suçlandığını iddia etti.

İddianamede yer alan aleyhine ifadelere değinen Kulaç, ceza yargılamasında tanığın güvenilirliğinin büyük önem taşıdığını, hakkında ifade verenlerin bu davanın sanıkları ya da şüphelileri olması nedeniyle beyanlarının delil olarak kabul edilemeyeceğini ileri sürdü.

Sanık Kulaç, şüpheli ifadelerinin serbest kalma vaadiyle alındığını, bunlara itibar edilemeyeceğini savundu.

İsminin geçtiği ByLock yazışmalarından haberinin olmadığını, mesajlaşan bu kişileri tanımadığını öne süren Kulaç, "Kendimi ve ailemi bu yapıdan uzak tuttum. Oğlumu örgütün okullarına göndermedim. ByLock'u ilk kez cezaevinde duydum. Teknolojiyle aram iyi değildir, sosyal medya uygulamalarını dahi kullanmıyorum." savunmasını yaptı.

Bu yazışmayı yapanların tespit edilmesini ve neden bu mesajlaşmayı yaptıklarının sorulmasını isteyen Kulaç, "Bu mesajlarda birisi için bir şey söylendiğinde bahsedilen kişinin öyle olduğu anlamına gelmez, ki benimle ilgili bir isnat da yok. ByLock kullanmadım, nasıl kullanıldığını bilmem. ByLock kullanmak suç ise kullananlar cezasını çeksin, mesajı yazanlar tespit edilsin." diye konuştu.

Cemaat listesinden seçildiği iddiasıyla ilgili de konuşan Kulaç, bu listeden haberinin olmadığını, bilgi sahibi olması halinde isminin bu listeden çıkarılması için elinden geleni yapacağını savundu.

Sanık Hüseyin Kulaç, "Bu yaşıma kadar pek çok sınava girdim. En büyük sınavımı şimdi veriyorum. Suçlamaları kesinlikle kabul etmiyorum. Tahliyemi talep ediyorum." dedi.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı.

Buna göre sanığın tahliye talebi reddedilirken, tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Sanık hakkında aleyhe ifadeler veren eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, eski HSYK üyeleri İbrahim Okur, Kerim Tosun ve Mustafa Kemal Özçelik'in tanık olarak dinlenmesi kararlaştırılarak duruşma ertelendi.

- Üç kardeş de FETÖ sanığı

Bu arada, Kulaç'ın asker iki kardeşinin de darbe davalarında yargılandığı belirtildi.

Kulaç'ın kardeşlerinden eski jandarma kurmay albay Ömer Kulaç'ın darbecilerin sözde sıkıyönetim listesinde "Kırşehir Sıkıyönetim Komutanı" olarak atandığı kaydedildi.

Ömer Kulaç'ın yönettiği "Analizharbi" adlı Twitter hesabından, 15 Temmuz sabahında darbeye yönelik paylaşımlar yaptığı da belirlendi.

Kulaç'ın diğer kardeşinin ise eski Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İkmal Daire Başkanı tuğamiral Hasan Kulaç olduğu öğrenildi.

Hasan Kulaç'ın eşinin kardeşinin ise Ergenekon davasının savcılarından Cihan Kansız olduğu tespit edildi. Kansız, hakkında açılan soruşturmada tutuklama kararı çıkmadan önce yurt dışına kaçmıştı.
Kaynak: AA