'Filistinliler, Kudüs'ün Daimi Başkentleri Olarak İlan Edilmesini Bekliyor'

TürkiyeFilistin Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti milletvekili Turan: 'Filistinli kardeşlerimizin, bizim Türkiye’den geldiğimizi duyunca sevinçle çığlık attıklarına şahit olduk. Filistinliler, Türkiye’den gelenlerin umudu, merhameti ve şefkati getirdiklerini bize hissettirdiler' 'Türkiye bütün bir medeniyet coğrafyasıyla birlikte Türkiye’dir' 'Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın, Trump’ı kararından vazgeçmeye çağırması ve İİT’yi de İstanbul’da toplantıya davet etmesi Filistinliler arasında ciddi anlamda yankı buldu' 'Filistinliler Kudüs, Filistin’in daimi ve değişmez başkentidir ilanını bu toplantıdan bekliyor'

BEYRUT – FURKAN GÜLDEMİR - AK Parti İstanbul milletvekili ve Türkiye-Filistin Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Hasan Turan, Filistinlilerin, İstanbul'da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Liderler Zirvesi'nden "Kudüs'ün, Filistin'in daimi başkenti olarak ilan edilmesini" beklediklerini söyledi.

Bir organizasyon kapsamında Lübnan'a gelen ve Filistinli mültecilerin yaşadığı kampları ziyaret eden milletvekili Turan, buradaki gözlemleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü "İsrail’in başkenti" olarak tanıma kararı ve İstanbul'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Liderler Zirvesi'yle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Lübnan’daki Burc el-Baracne ve Sabra Şatilla gibi Filistin mülteci kamplarını ziyaret ettiğini ve hem Filistinli yetkililer hem de Filistinli mültecilerle konuştuğunu belirten Turan, “Filistinli kardeşlerimizin, bizim Türkiye’den geldiğimizi duyunca sevinçle çığlık attıklarına şahit olduk. Filistinliler, Türkiye’den gelenlerin umudu, merhameti ve şefkati getirdiklerini bize hissettirdiler." dedi.

Turan, Filistinlilerin, Türkiye’nin Kudüs davasında öncü rol üstlenmesinden ve zulme karşı durmasından dolayı mutlu olduklarını belirterek, “Filistinli kardeşlerimiz Türkiye’nin bu duruşunun tarihi kökleriyle de uygun olduğunu ifade ettiler. Türkiye bütün bir medeniyet coğrafyasıyla birlikte Türkiye’dir.” diye konuştu.

- "Filistinliler, Kudüs’ün daimi başkentleri olarak ilan edilmesini bekliyor"

ABD Başkanı Trump’ın Kudüsle ilgili kararının ardından Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hem yapılan açıklamalar hem de bir dizi eylem planıyla harekete geçtiğini hatırlatan Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın, Trump’ı kararından vazgeçmeye çağırması ve İİT’yi de İstanbul’da toplantıya davet etmesi Filistinliler arasında ciddi anlamda yankı buldu. Filistinliler, bu toplantıdan kendileriyle ilgili somut ve olumlu bir takım kararların çıkmasını bekliyor. Biz onlara ne bekliyorsunuz diye sorduğumuzda bize şu cevabı verdiler; 'Bizim daimi ve değişmez başkentimiz Kudüs’tür'. Bundan dolayı Filistinliler Kudüs, Filistin’in daimi ve değişmez başkentidir ilanını bu toplantıdan bekliyor, bize bunu ifade ettiler."

ABD Başkanı Trump’ın temsil ettiği değerler sisteminin Müslüman coğrafyasındaki acıların üzerine bina edildiğini vurgulayan Turan, "Birileri kendi mitolojik saplantıları uğruna binlerce yıldır o topraklarda yaşayan halkın topraklarını işgal ederek onları sürgüne gönderiyor, soykırıma tabi tutuyor, katliam yapıyor. Ve siz (ABD Başkanı Trump) bunları ortadan kaldırmak yerine bu zulme onay veriyorsunuz. Sonra da bunu insanlığın gözünün içine baka baka her kurduğunuz cümlede üç tane barış sözcüğü geçirerek ilan ediyorsunuz. Hangi barış? 70 yıldır topraklarının dışında vatansız olarak gayriinsani şartlarda yaşayan bir halkın dramını göz ardı ederek, şımarıkça zulüm işleyen ve her geçen gün yeni topraklar işgal eden bir devletin varlığını, bir yönetimi meşrulaştırıyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Turan, kamptaki gözlemlerine ve Filistinlilerin çektiği sıkıntılara ilişkin ise şu ifadelerle sözlerini tamamladı:

"Yaklaşık 70 yıldır kendi topraklarından uzakta başka bir ülkede zor şartlar altında yaşayan bir halkın dramına şahit olduk. Hem barınma şartları hem sosyokültürel ve ekonomik imkansızlıklar nedeniyle insani yaşam standartlarının çok çok altında yaşıyorlar. Dünyanın şahit olduğu son yüzyıl, Filistinliler için acının gözyaşının ve kanın çok canlı bir şekilde hepimizin gözünün önünde cereyan ettiği yüzyıl."

Kaynak: AA