Cumhurbaşkanı Erdoğan: Trump efendi bunun peşinde

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kurt-kuzu paylaşımı var ya, kurt bile böyle adaletsiz bir paylaşım yapmaz. Bu toprakların gerçek sahibi Filistinliler. Şimdi İsrail neredeyse tamamına yerleşmiş durumda, bununla da doymuyor tamamını almanın gayreti içinde. Trump efendi bunun gayreti içinde." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Trump efendi bunun peşinde
İstanbul'daki Kudüs Zirvesi'nden tarihi bir çağrı yapıldı.

İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nden sonra yayımlanan sonuç bildirgesinde Doğu Kudüs Filistin'in başkenti ilan edildi. Sonuç bildirgesinde ABD'nin Kudüs kararı kınandı.

Karar ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Kurt-kuzu paylaşımı var ya, kurt bile böyle adaletsiz bir paylaşım yapmaz. Bu toprakların gerçek sahibi Filistinliler. Şimdi İsrail neredeyse tamamına yerleşmiş durumda, bununla da doymuyor tamamını almanın gayreti içinde. Trump efendi bunun gayreti içinde.' ifadesini kullandı.   

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

'ABD ARABULUCULUK YAPAMAZ'

 'Bugün de İİT'nin tarihi misyonuna yakışır anlamlı kritik bir zirve toplantısı gerçekleştirdik. Bu tarihi zirveyle Kudüs'ün sahipsiz olmadığını tüm dünyaya gösterdiğimize inanıyorum. Bundan böyle taraf olan ABD'nin arabuluculuk yapması söz konusu olamaz. Arabuluculuk konusu artık İİT'nin tüm yetkililerinin aramızda görüşmek suretiyle bunun üzerinde durmak lazım. Gerekirse BM'de bu konunun değerlendirilmesi lazım.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Trump efendi bunun peşinde

'TRUMP EFENDİ BUNUN PEŞİNDE'

1947'den günümüze Filistin topraklarının görünümü var. 1947'de bir paylaşım planı var, BM'nin. 1949 ve 1967'de Filistin ciddi manada küçülmeye başlıyor. İsrail ise orada büyütülüyor. Kurt-kuzu paylaşımı var ya, kurt bile böyle adaletsiz bir paylaşım yapmaz. Bu toprakların gerçek sahibi Filistinliler. Şimdi İsrail neredeyse tamamına yerleşmiş durumda, bununla da doymuyor tamamını almanın gayreti içinde. Trump efendi bunun geyreti içinde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Trump efendi bunun peşinde

'KUDÜS KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR'

Evangelist siyonist mantığın ürünüdür şu andaki tablo. Sultan Abdülhamit'e yaptıramadıklarını şimdi yaptırma gayretindeler. Bu konudaki duruşumuzu Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir diyerek tüm dünyaya ilan ettik. ABD yönetimi tüm itirazlara rağmen hukuk dışı açıklamasını yaptı. Bu kararın vicadan, hukuk, tarih önünde hükümsüz olduğunu belirtiyoruz. Kendi çalar, kendi oynar o kadar açık.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Trump efendi bunun peşinde

KUDÜS'E ÖZGÜRLÜK DEKLERASYONU


Bugünkü zirve toplantısına dışişleri Bakanları, farklı bakanlar da buraya katılarak 50'yi aşkın ülkeden katılım oldu. Her açıdan güçlü bir zirve toplantısı yapıldı. Kudüs konusundaki vahdet toplantısının herkese ibret olmasını diliyorum. Zirve toplantısının ardından nihai bildirinin yanı sıra ülkemizin ev sahibi olarak hazırladığı Kudüs'e Özgürlük adlı deklerasyon yayınlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Trump efendi bunun peşinde

'YANLIŞ KARARDAN DÖNÜN'


İİT'nin bugünkü zirvesi ABD'nin attığı provokatif adımın vehametini göstermesi açısından tarihi bir mesajdır. ABD makamlarının bu yanlış kararından bir an önce dönmesini bekliyoruz. Zirvenin Kudüs'le dayanışma için birlikte hareket temasıyla yapılmış olması bu kararlılığın ispatıdır. BM tarafından kabul edilmiş kararları hatırlattık. Kudüs'ün kaderi kandan beslenen bir ülkenin ellerine bırakılamaz. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Trump efendi bunun peşinde

'BU İSRAİL'İN Mİ ARKASINDASIN?'

Ey Trump, sen bu İsrail'in mi arkasında duruyorsun? Burada işkence, terör var. Ama ben artık normal karşılamaya başladım, savunur. YPG'yi PYD'yi DEAŞ'a karşı cepheye süren Trump anlayışı bunu da yapar.  Kudüs bizim ilk kıblemizdir. Kudüs tüm insanlığın ortak mirasıdır. ABD yönetimi yanlış kararından dönene kadar İsrail işgali bitene kadar Kudüs mücadelemizi sürdüreceğiz.

'ZEHİRLİ SARMAŞIK GİBİLER'

İsrail'in işgal ve saldırılarının sadece Kudus'le ilgili olmadığını da görüyoruz. Zehirli sarmaşık gibi 47'den beri Filistin topraklarını gasp ediyor.Biz teşkilat olarak 1967 sınırlarında başkenti Kudüs olan egemen bağımsız Filistin devleti talebinden geri adım atmayacağız. BM başta olmak üzere tüm platformlarda Kudüs'e sahip çıkmaya devam edeceğiz. Güçlü bir Kudüs seferberliğini de başlatacağız.

'FİLİSTİN DEVLETİNİN BAŞKENTİ KUDÜS'TÜR'

Filistin devletini henüz tanımamış tüm ülkelere Filistin devletini tanıma çağrısında bulunuyorum. Artık bizim nazarımızda Filistin devletinin başkenti Kudüs'tür. Diğer ülkeleri de tanımaya davet ediyorum. Adalet ve barış isteyen herkesin bu önemli adımı atacağına inanıyorum. ABD yönetiminin kararı herkesi rencide etmiştir. İşgalci İsrail yönetimi ve bir avuç fanatik dışında bu kararı tasvip eden kimse yoktur. Artık herkes ABD'nin arabulucu vasfını yitirdiğini dile getiriyor.

'MÜSLÜMANLAR ASLA ÇARESİZ DEĞİLDİR'

Filistinlilere devlet terörü uygulayan bir ülkenin sırtını sıvazlayan bir aktörün elbette tarafsız davranması beklenemez. Adaletsizliği gidermek de artık herkesin görevidir. Kudüs önemli, aziz ve mukaddes bir şehirdir. Uzun süredir özlediğimiz vahdet tablosunun bugün olmasını da anlamlı görüyorum. Umutsuz olmayın. Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz. Müslümanlar asla çaresiz değildir.'