BİK Genel Müdürü Karaca Açıklaması

'Eğer dijitalleşme hazırlığımızı yapmazsak, 'bundan böyle resmi ilanların yayın mecrası dijital ortamdır' denildiğinde kendimizi hazırlıksız bir halde bulabiliriz'.

BİK Genel Müdürü Karaca Açıklaması
Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Yakup Karaca, gazeteler açısından dijitalleşmeden başka bir yol olmadığını ifade ederek, "Eğer dijitalleşme hazırlığımızı yapmazsak, 'bundan böyle resmi ilanların yayın mecrası dijital ortamdır' denildiğinde kendimizi hazırlıksız bir halde bulabiliriz." dedi.

Karaca, Kaya İzmir Thermal Otel'de düzenlenen toplantıda, yerel medya, KOSGEB, İŞKUR ve İzmir Kalkınma Ajansı temsilcileriyle bir araya geldi.

BİK'in resmi ilan yayınına aracılık ettiğini, devletin ilan görevinin yerine getirilmesinde önemli bir görev üstlendiklerini dile getiren Yakup Karaca, resmi ilanların yayımlanmaması veya geç yayımlanmasının çeşitli zararlara yol açacağını, bu nedenle ilanların yayımlanmasının gerekliliğini vurguladı.

Bu yıl gazetelerin resmi ilan tarifesinde zam almadığını kaydeden Karaca, kurumun genel kurulunda gelecek yıl için zam konusunun ele alındığını, Bakanlar Kuruluna tavsiye kararlarının iletildiğini dile getirdi.

- Dijitalleşme süreci

Yakup Karaca, gazetelerin yapısal ve dijital dönüşümlerine yönelik projeler geliştirdiklerini, bu konuda kurumlar arasında iş birliği yapılabileceğini ifade etti.

Dünyada artık analog yayıncılığın yavaş yavaş sona yaklaştığının iddia edildiğine dikkati çeken Karaca, tiraj ve içeriklerin etkinliği gibi konularda kan kaybının hissedildiğini anlattı.

Çeşitli kurumların resmi ilanlarını kendi internet sitelerinde yayınlayarak ilan işlevini yüksek ücretler ödemeden yerine getirme konusunu dillendirmeye başladığını kaydeden BİK Genel Müdürü Karaca, bu anlamda dijitalleşmenin gazeteler için büyük önem taşıdığını söyledi.

Dijitalleşmenin akşamdan sabaha olacak bir konu olmadığını, geçiş süreci olacağını anlatan Karaca, bu süreçte yazılı basın sektörünün yanında olacaklarını dile getirdi.

Yakup Karaca, dijitalleşmekten başka yol olmadığını da belirterek şöyle konuştu:

"Dijitalleşmenin avantajları var. Maliyetler düşüyor. Dağıtım, kağıt, mürekkep maliyeti söz konusu değil. İkinci konu da etkinlik. İçeriği istediğiniz gibi şekillendirip, istediğiniz en uç noktaya kadar ulaştırabiliyorsunuz. Eğer bu söylenenleri dikkate almaz, dijitalleşme hazırlığımızı yapmazsak, 'bundan böyle resmi ilanların yayın mecrası dijital ortamdır' denildiğinde kendimizi hazırlıksız bir halde bulabiliriz."
Kaynak: AA