Abhazya Ve Rusya'dan Çifte Vatandaşlık Anlaşması

Abhazya ve Rusya, uzun zamandır tartışma konusu olan çifte vatandaşlık konusunda taslak anlaşmasına vardı.

Abhazya Ve Rusya'dan Çifte Vatandaşlık Anlaşması
Rusya Federasyonu kanunlarına göre Rusya vatandaşlarının aynı zamanda başka bir ülke vatandaşı olamaması nedeniyle uzun süredir tartışma konusu olan Abhazya ve Rusya arasında meselede anlaşmaya varıldı. Anlaşmaya göre Abhazya vatandaşlarının aynı zamanda Rusya vatandaşlığı alma konusunda taslak hazırlandı. Rusya yasalarına göre Rusya Federasyonu vatandaşı başka bir ülke vatandaşı olamıyordu. Abhazya vatandaşları ise aynı zamanda Rusya Federasyonu pasaportu taşıyabiliyor, Rusya Federasyonu pasaportu taşımayanlar ise Rusya Federasyonu sınırları içinde 90 gün ikamet edebiliyor, süre dolmadan tekrar ülkeye giriş-çıkış yapması gerekiyordu. 5 Aralık’ta Moskova’da Abhazya ve Rusya tarafları taslak üzerinde çalışmak için bir araya geldi. Bu çalışmanın detaylarını Abhazya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dimitri Şamba basın toplantısı düzenleyerek açıkladı.



90 gün süresi kaldırılacak

Dimitri Şamba, Abhazya pasaportu taşıyanların Rusya topraklarında 90 gün kalabildiğini, bu süreden fazla kalmak zorunda olanların bildirim yapmaları veya ülkeye yeniden giriş-çıkış yapmaları gerektiğini söyleyerek, “Abhazya vatandaşlarının Rusya’da süresiz kalabilmeleri, Abhaz öğrencilerin Rusya sınırlarında bildirim yapmadan kalabilmeleri, Abhazya vatandaşlarının Rusya vatandaşlığını alabilmelerinin kolaylaştırılması gibi bazı konularda çalışmalar yaptık” dedi.



Rusya vatandaşlarını kapsamıyor

Şamba açıklamasında, çifte vatandaşlık taslağının Rus vatandaşlarını kapsamadığını söyleyerek, “Çalışmamız Abhazya vatandaşlarının, Abhazya vatandaşlığının yanı sıra Rusya Federasyonu vatandaşlığını kapsıyor. Bu taslak çalışması konusunda görüşmelerimiz devam ediyor. Taslak anlaşmalar üzerinde herhangi bir itiraz veya anlaşmazlık bulunmadı. Uluslararası sözleşmelere ilişkin mevzuata uygun olarak, tüm tekliflerin ve değişikliklerin bir kurumlar arası koordinasyon prosedürüne tabi tutulması sağlanmaktadır. Çalışmalara göre 6 ay içinde taslakların mecliste onaylanmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA