Ürdün Parlamentosunda İsrail Tartışması

Ürdün parlamentosu hukuk komisyonu İsrail ile yapılan bütün anlaşmaları tartışmaya başladı.

Ürdün Parlamentosunda İsrail Tartışması
Ürdün Parlamentosu Hukuk Komisyonu, Parlamentonun isteği üzerine, İsrail’in Ürdün’le yaptığı Vadi Araba anlaşmasını ihlalleri ile ilgi bir rapor hazırlama çalışmasını başlattı.

Parlamento hukuk komisyonu başkanı Hüseyin al-Kaisi, Parlamento başkanı Atıf Taravne’den Ürdün’ün İsrail ile yapılan bütün anlaşmaların metnini istediğini açıkladı.

Komisyonda, İsrail’in anlaşmaları ihlal ettiği, Hamas’ın eski lideri Halid Meşal’in öldürmeye teşebbüs ettiği, Raid Zaiter’in öldürdüğü, İsrail’in Amman büyük elçiliğinde Ürdün vatandaşlarının öldürenleri İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ülkesinde kahraman gibi karşılamasını ele aldı.

Hukuk komisyonu başkanı Hüseyin al-Kaisi, komisyonun İsrail’in yaptığı bütün anlaşma ihlallerini ele aldığını, komisyonun kapısının bütün parlamenter ve gazetecilere açık olduğunu, yaptıkları araştırma konusunda bilgi almak isteyenlere gerekli bilginin sağlanacağını söyledi.

Komisyonun süresiz olduğu, İsrail’le yapılan bütün anlaşmaları inceleyeceği kaydedildi.

Komisyon Vadi Araba anlaşmasının iptalinin önemli olduğuna vurgu yaparak bütün anlaşmaların bu anlaşmaya dayandığını söyledi.



Vadi Araba anlaşması Ürün ile İsrail arasında 26 Ağustos 1994 yılında imzalanmış, bu anlaşmayla Ürdün ile İsrail sınırının tespit edildiği kaydedildi.

(Raed Mah’D Khalil Subaih / İHA)
Kaynak: İHA