Türkiye'de Nükleer Santral Kurma Çalışmaları

TOBB Ekonomi ve Teknoloji (ETÜ) Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve TOBB ETÜ Enerji Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sadık Kakaç, "Hükümetin nükleer santral kurulması yönünde aldığı kararı yerinde buluyorum." dedi.

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Şeref Üyesi de olan Prof. Dr. Sadık Kakaç, Trakya Üniversitesinde katıldığı bir yenilenebilir enerji konferansı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, kurulacak olan nükleer enerji santrallerinin faydalı olacağını söyledi.

Prof. Dr. Kakaç, nükleer enerjinin Türkiye'nin enerji ihtiyacının karşılanmasına önemli katkı sunacağını belirtti.

Nükleer enerjinin Türkiye için gerekli olduğunu ifade eden Kakaç, şunları kaydetti:

"Nükleer enerji Türkiye için geç kalmış bir teknolojidir. Nükleer enerji teknolojinin ülkeye girmesi başka teknolojilerinde gelişmesini sağlar. Hükümetin nükleer santral kurulması yönünde aldığı kararı yerinde buluyorum. 2023 yılında İçel'de Akkuyu'da 4 bin 800 megawattlık bir santral hizmete girecek. Konuyla ilgili mühendislerimiz çalışmalar yapıyor. Rusya'ya gidip reaktörlerin nasıl işletileceği yönünde bilgiler edinecek. Sinop'a da bir santral kurulacak. Bu gelişmeleri çok olumlu buluyorum.

Türkiye'nin enerji üretiminde kurulu gücü yaklaşık olarak 85 bin megawatt. Nükleer santralin kurulmasıyla bunun üzerine 4 bin 800 megawatt ilave olacak. Yakıt ucuz olduğu için nükleer reaktörler sürekli çalışabilen reaktörlerdir. Doğalgazdan elektrik üretimini kesip nükleer santralleri arttıracaksınız."

Nükleer santrallerin gerekli emniyet tedbirleri alındığında çevreye zarar vermediğini de dile getiren Kakaç, "Emniyet tedbirleri alınmalı. Onun için yeni nesil reaktörler kullanılmalı. Ruslar bu reaktörleri kullanıyorlar ve Akkuyu'da kullanılan reaktörlerde bunlardan. Rusya'da aynısı şu anda çalışıyor. Nükleer reaktörlerin karbondioksit üretimi yoktur. Gerekli emniyet tedbirleri alındığında karbondioksit üretimi olmadığı için çevre bakımından çok iyi bir şeydir." diye konuştu.

Kaynak: AA