'Troya Müzikali' Ocakta Seyirciyle Buluşacak

Anadolu Ateşi Dans Topluluğu'nun 'Troya Müzikali', 1213 Ocak'ta Ülker Spor ve Etkinlik Salonu'nda sahnelenecek Anadolu Ateşi Görsel Sanat Yönetmeni Erdoğan: 'Bugüne kadar 100 ülkede 45 milyon seyirciye ulaştık. Emanet aldığımız kutsal kültürün farkındayız ve bunu bir kuyumcu titizliğiyle işleyerek bütün insanlığa anlatma derdindeyiz' '12 Ocak'taki gösterimizde 4 kuşak bir arada dans edeceğiz. Bu gösteride 14 ayrı yenilik izleyecek seyirci. Kostümünden müziğine, dekoruna kadar önemli değişiklikler var. 13 Ocak'taki gösteride 12 farklı yenilik var, yeni müzik, koreografi ve kostümler göreceksiniz'

Anadolu Ateşi Dans Topluluğu'nun "2018 Troya Yılı"na özel hazırladığı "Troya Müzikali", 12-13 Ocak'ta Ülker Spor ve Etkinlik Salonu'nda sahnelenecek.

Etkinliğin tanıtım toplantısında basın mensuplarına açıklamada bulunan Anadolu Ateşi Görsel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, Anadolu Ateşi'nin ilk kez 2001'de sahneye çıktıklarını söyledi.

Bugüne kadar 100 ülkede 45 milyon seyirciye ulaştıklarını belirten Erdoğan, "Yeni Zelanda'dan ABD'ye, Sibirya'dan Bahreyn'e kadar dünya coğrafyasında bize emanet edilen muhteşem Anadolu kültürünü, halk danslarını, edebiyatını ve destanlarını bütün dünyaya anlatmaya çalıştık. Emanet aldığımız kutsal kültürün farkındayız ve bunu bir kuyumcu titizliğiyle işleyerek bütün insanlığa anlatma derdindeyiz." dedi.

- "5 bininci gösteri olacak"

Mustafa Erdoğan, Anadolu Ateşi'nde 7'den 70'e her yaştan dansçının yer aldığını anlatarak, şunları kaydetti:

"12 Ocak'taki gösterimizde 4 kuşak bir arada dans edeceğiz. 12-13 Ocak'taki gösterimize ayrıca yurt dışında yaşamış, Anadolu Ateşi'nde görev yapmış ve yurt dışında başka şirketlerle de çalışan dansçı arkadaşlarımız da gelecek ve bu gösteri 5 bininci gösterimiz olacak. Türkiye'nin gösteri sanatları alanındaki bütün rekorlar kırılmıştır bu vesileyle. Ayrıca bu gösteride 14 ayrı yenilik izleyecek seyirci. Kostümünden müziğine, dekoruna kadar önemli değişiklikler var. 13 Ocak'taki gösteride 12 farklı yenilik var, yeni müzik, koreografi ve kostümler göreceksiniz."

- "Sığınmacıların sorunlarını anlatan müzikal hazırlıyoruz"

Mustafa Erdoğan, 2018 yılının UNESCO tarafından "Troya Yılı" ilan edildiğini hatırlatarak, "Troya'nın bizim için dünya kültür tarihi açısından önemi büyük. Troya efsanesinin yazıldığı bir coğrafyada yaşadığımız için kendimizi sorumlu hissettik ve sahneye konulması çok zor olan, yaklaşık 100 yıl boyunca yorumlanan bir oyun, ilk defa ana vatanında Türkler tarafından yapıldı." diye konuştu.

Anadolu Ateşi'nin dünyanın en büyük sahnelerinde görev yaptığına da vurgu yapan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki yıl Kolombiya'da, Şili'de, Kuzey Avrupa'da, Çin'de gösterilerimiz olacak. Birkaç gün sonra da Gürcistan'a gidiyoruz. Orada 4 temsilimiz var. Gösterilerin yanı sıra önemsediğimiz projede 7 okulumuzun olması. Bu 7 okulda yeni yetenekler yetiştirmeye çalışıyoruz. 2 bine yakın öğrencimiz var. Bu öğrencilerimizle 1 ay içerisinde bir olimpiyat yapabilecek kapasiteyi bulduk. Erzurum Kış Olimpiyatları'nda, Trabzon Gençlik Olimpiyatları'nda, Asya Olimpiyatları'nda oynadık. Formula 1'in açılışını yaptık. Bu bizim dışarıda yaptığımız uluslararası etkinlikler. Önümüzdeki yıl da benzer etkinlikler olacak."

Erdoğan, topluluğun yeni projelerine de değinerek, "Yeni projelerimizde 'İpek Yolu' adlı bir gösteri için çalışıyoruz. Onun dışında çok önemsediğimiz bir proje daha var. Anadolu Ateşi, sosyal sorumluluk projelerine çok duyarlı bir topluluktur." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de de şu anda yaşanan bir trajediye işaret etmek için göçmenlerin, sığınmacıların, mültecilerin sorunlarını anlatan "Bereketli Hilal" isimli bir müzikal üzerinde çalıştıklarını belirten Erdoğan, şu bilgileri verdi:

"Şu anda müzikalin provaları devam ediyor. Kutsal kitaplarda yeryüzü cenneti olarak anlatılan, uygarlığın tüm kodlarının, dünyadaki bütün buluşların bulunduğu, kültürün yaratıldığı, tarımın ilk yapıldığı yere Bereketli Hilal deniliyor. Bunun için de Anadolu coğrafyası, Mezopotamya, Suriye ve Lübnan var. O yay içerisindeki coğrafya insanlık tarihi için önemli ve yeryüzü cenneti denilmiş. Çünkü o zamanlar çok mutlu, çok güzel bir yermiş. Şimdi ise dünyanın en acılı coğrafyası. Biz bu çatışmayı merkez alan orada doğmuş diller, dinler ve kültürler üzerine bir tarihsel arka plan içeren ve yavaş yavaş bugüne gelen bir trajediyi bu projede anlatacağız. Bu proje içinde Suriyeli, İranlı, Iraklı arkadaşlarımız olacak. Bunun için Gaziantep'teki okulumuzda, İstanbul merkezli bir çalışma yürüteceğiz. Büyük bir müzikal planlıyoruz. Hedefimiz bunu haziran ayına yetiştirmek."

Toplantıda ayrıca topluluğun dançılarından 9 yaşındaki Naragül Yılmaz ve Kemal Gemici de kısa bir konuşma yaptı.
Kaynak: AA