Nisa Ece İnçke Cinayeti Davasında Mütalaa Verildi

Kağıthane’de, boşanmak isteyen eşi Nisa Ece İnçke’yi öldürdüğü gerekçesiyle Recep İnçke’nin yargılandığı davada mütalaasını açıklayan savcı, sanığın “eşi tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis ile cezalandırılmasını istendi.

Kağıthane’de boşanmak isteyen eşini defalarca kurşunlayarak öldüren tutuklu sanık Recep İnçke’nin yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

İstanbul 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanık cezaevinden getirilirken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı ile Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) adına da avukatlar salonda hazır bulundu. Hayatını kaybeden Nisa Ece İnçke’nin annesi ve ağabeyi de duruşmaya katıldı.

Duruşmada savcı esas hakkında mütalaasını açıkladı.

Mütalaada, sanık Recep İnçke ile maktül Nisa Ece İnçke’nin evli oldukları ve aralarında zaman zaman problemler yaşandığı anlatıldı.

Olay günü sanığın maktulü aralarındaki problemleri konuşmak için planlı bir şekilde birlikte yaşadıkları eve çağırdığı anlatılan mütalaada, sanığın televizyonun sesini açarak yakın mesafeden 4 adet mermi sıkıp maktulü öldürdüğü belirtildi.

Mütalaada tutuklu sanık Recep İnçke’nin, “eşi tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis ile cezalandırılması istendi. Ayrıca sanığın “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkındaki Kanun’a muhalefet” suçundan da 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Bunun üzerine söz alan müşteki avukatı, “İddia makamının vermiş olduğu esas hakkındaki mütalaasına katılıyoruz” dedi.

Sanık Recep İnçke’nin tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM), basına yaptığı yazılı açıklamada, “Kadına yönelik şiddet ile tahrik ve iyi hal indirimiyle suçluların fiili tekrar işlemesinin önüne geçilmesi için 2016 yılında kendisine şiddet uygulayan kocasına açtığı boşanma davası sürerken öldürülen 25 yaşındaki Nisa Ece İnçke cinayetinin sonuna kadar takipçisi olacağız” ifadeleri kullanıldı.

“KADEM olarak bu tarz canavarca hisle ve tasarlayarak öldürme vakalarında mahkemenin, davaların uzaması nedeniyle yaşam hakkı elinden alınmış kişinin ailesi üzerindeki olumsuz etkilerini göz önünde bulundurarak hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz” denilen açıklamada, “İyi hal ve tahrik indirimi olmaksızın nitelikli bir suç olan Nisa Ece İnçke cinayetinin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla bitirilmesi konusundaki inancımız tam” ifadelerine yer verildi.

Olayın geçmişi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanığın “tasarlayarak kasten öldürme” ve “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkındaki Kanun’a muhalefet” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti. Cinayete ilişkin hazırlanan ATK raporunda, maktulün biri kafasında olmak üzere vücudunda 4 adet kurşun çekirdeği bulunduğu belirtilmişti.
Kaynak: İHA