'Kredi Limitlerinin Artması Otomobil Alımını Kolaylaştırır'

Otomotiv sektörü yöneticileri, binek araçlar için kredi kullanım limitlerini yükselten yönetmelik değişikliğinin, otomobil alımını kolaylaştıracağını ve pazarı hareketleneceğini bildirdi OYDER Başkanı Şahsuvaroğlu: 'Yapılan değişiklik, bireysel tüketicinin otomobile tekrar rahat ulaşabilmesi adına önemli bir kolaylaştırmadır. Bu adım pazarı da hareketlendirecektir' ODD Genel Koordinatörü Erce: 'Bu düzenlemeyi otomobil alacaklara, otomobile erişim noktasında daha faydalı olacak doğru bir düzenleme olarak görüyoruz. Bunun satışlara da olumlu katkısı olur'

MÜCAHİD EKER - Otomotiv sektörü temsilcileri, binek araçlar için kredi kullanım limitlerini yükselten yönetmelik değişikliğinin, otomobil alımını kolaylaştıracağını ve pazarı hareketlendireceğini bildirdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), taşıt kredisi limitlerini artıran yönetmelik değişikliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

2014 yılındaki düzenlemede, nihai fatura bedeli 50 bin liraya kadar olan otomobiller için kredi kullanımı, bedelin yüzde 70'i ile sınırlandırılırken; söz konusu değişiklikle, tüketicilerin fatura bedeli 100 bin liraya kadar olan binek araçlar için, bedelin yüzde 70'i kadar kredi kullanmasına imkan verildi.

Önceki düzenlemede, nihai fatura bedeli 50 bin liranın üzerindeki araçlarda, 50 bin liraya kadar kısım için yüzde 70, 50 bin liranın üstündeki kısım için de yüzde 50 ile sınırlandırılan kredi kullanım limiti de yükseltildi. Böylece, nihai fatura değeri 100 bin lirayı aşan binek araçlarda, bedelin 100 bin liraya kadar olan kısmı için yüzde 70, 100 bin liranın üstündeki kısmı için de yüzde 50 kredi kullanılabilecek.

- "50 bin liralık araç kalmadı"

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, binek araçlar için kredi kullanım limitlerinde bir güncelleme yapılması konusunda bekledikleri yönetmelik değişikliğinin gerçekleşmesinin sektörün önünü açacağını söyledi.

Murat Şahsuvaroğlu, şunları kaydetti:

"Bireysel tüketiciler fatura bedeli 50 bin liraya kadar olan araçların yüzde 30'unu peşin veriyordu. 50 bin liranın üzerindeki otomobillerde ise peşin ödeme, 50 bin liraya kadar olan kısım için yüzde 30, 50 bin liranın üstündeki kısmı için yüzde 50 olarak uygulanıyordu. Ama artık 50 bin liralık araç da kalmadı. Araçların hepsinin 50 bin liranın üzerinde matrahı var. Dolayısıyla bireysel tüketiciler araç almak istediğinde yüzde 50 peşinat bekleniyordu.

Halbuki 2013'ten önce bireysel tüketici de tüzel tüketici gibi hiç peşinatsız araç alabiliyordu. Bu düzenleme bireysel tüketiciyi biraz frenlenmişti. Şimdi bir senedir de özellikle avro kurunun yükselmesiyle birlikte otomobil fiyatlarının yüzde 30 artması, bireysel tüketicinin sıfır araç alımından uzaklaşmasına sebep oluyordu. Fakat şu anda yapılan değişiklik, bireysel tüketicinin otomobile tekrar rahat ulaşabilmesi adına önemli bir kolaylaştırmadır."

- "Türkiye otomobil pazarı 1,4 milyonu rahatlıkla bulabilir"

Murat Şahsuvaroğlu, söz konusu değişikliğin, tüketiciler arasında hızla yayıldığı ölçüde, otomotiv markalarının mağazalarına teveccühü artıracağını dile getirdi.

Şahsuvaroğlu, pazarı hareketlendirecek bu adımın, bireysel tüketicinin tekrar eski iştahına kavuşması için ana aktörlerden biri olacağını vurguladı.

Otomotiv pazarının 2017'yi geçen yıla benzer seviyede tamamlamasını beklediklerini aktaran Şahsuvaroğlu, "OYDER olarak sektörün önündeki engelleri aşmak, otomotivi hak ettiği yerlere ulaştırmak için ciddi mesai harcıyoruz. Türkiye otomobil pazarı 1 milyonla bile sınırlandırılmamalı. Biz 1,3 milyon, 1,4 milyon seviyelerini rahatlıkla bulabiliriz." diye konuştu.

- "Otomobil alırken kredi imkanları önem taşıyor"

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce ise BDDK tarafından 2014 başında uygulamaya alınan yönetmelikte 4 senedir bir güncelleme yapılmadığını hatırlatarak, "Bugün yapılan gecikmiş bir güncelleme olmakla beraber önemlidir. İyi bir değişiklik oldu." ifadelerini kullandı.

Otomobil alırken kredi imkanları ve kredi miktarının çok büyük önem taşıdığına dikkati çeken Erce, "Araç fiyatlarının artması ve BDDK yönetmeliğinde bu limitin 50 bin lirada kalması nedeniyle zaten krediyle satış oranı ve kredi kullanımında bir gerileme söz konusuydu. Dolayısıyla bu yapılan düzenlemeyi otomobil alacaklara otomobile erişim noktasında daha faydalı olacak doğru bir düzenleme olarak görüyoruz. Bunun satışlara da olumlu katkısı olur." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA