Kongre Turizmi Masaya Yatırılıyor

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, "Ankara’mız maalesef Avrupa’daki başkentler içerisinde en az turistin geldiği bir başkent. Ortalama 400-500 bin civarında sayıya ulaşıyoruz. Bu yetmez. Biz el birliğiyle inşallah Ankara’yı kongre turizminin başkenti yapmak istiyoruz. Neden Ankara’yı yapmak istiyoruz? Kongre turizmi için olmazsa olmaz bir kavram var ulaşım. Türkiye ve Ankara dünyanın merkezidir. Ankara dünyanın merkezidir" dedi.

Ankara Valiliğinin himayelerinde, Ankara Kalkınma Ajansı ile Ankara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (ANTOD) ana sponsorluğu ve organizatörlüğünde; Transnet, Congresium Ankara ve Türk Hava Yolları destekleri ile düzenlenen 1. Uluslararası Kongre Turizmi Konferansı başladı.

Wyndham Ankara Otel’de gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yayman, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un Umman’da olduğu için toplantıya katılamadığını belirterek, "Sizlere selam ve saygılarını gönderdi. İnşallah en kısa zamanda Bakanımızla da ANTOD’u buluşturup Ankara’da turizmin geliştirilmesi, turizmin önemli sektör haline gelmesi konusunda ne yapmalı sorusuna ortak akıl arama toplantısıyla cevap bulmaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.

"Hedef, 2023 yılında 50 milyon turist getirmek, 50 milyar dolar da gelir elde etmek"

Kongre turizminin turizm sektörleri arasında en fazla gelir bırakan sektörlerden birisi olduğunu kaydeden Yayman, "Kongre turizminde bir turist geldiği zaman, kongre üyesi geldiği zaman 2 bin 500 dolar civarında gelir bırakıyor. Deniz kum güneş turizminde kişi başına ortalama 730 dolar civarındayız. Hedefimiz Cumhurbaşkanımızın Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında önümüze koyduğu hedef, 2023 yılında 50 milyon turist getirmek, 50 milyar dolar da gelir elde etmek. Bu bizim çok çok önemli bir hedeftir" şeklinde konuştu.



"Türkiye kültür ve turizmde bir sessiz devrim gerçekleştirmiştir"

Yayman, Türkiye’nin kültür ve turizmde bir sessiz devrim gerçekleştirmiş bir ülke olduğunu anlattı.

Ürünü çeşitlendirmek konusunun kongre turizmiyle ilgili bir husus olduğunu kaydeden Yayman, "Türkiye denince akla deniz kum güneş üç kavram geliyor. Biz bunu değiştirmek istiyoruz. Türkiye denince akla Gökbeklitepe, İstanbul Ayasofya, Antakya, Herakles Lahdi, Gaziantep Zeugma Müzesi ve Dünya Gastronomi Şehri, Truva, Kapodokya gelsin istiyoruz. Bunun içinde ürünü çeşitlendirmek istiyoruz. Sadece deniz, kum, güneş değil, aynı zamanda kongre turizmi, kültür, inanç, gastronomi, sağlık, kış turizmini daha fazla dünyaya takdim etmemiz lazım" açıklamasında bulundu.

Hedeflerden bir tanesinin de Uzak Doğu açılımı yapmak olduğunu aktaran Yayman, "Çin’de 2018 senesi Türkiye yılı. İlk hedefimiz 1 milyon Çinliyi Türkiye’ye getirmek. Yapabiliriz" dedi.



"İnşallah Ankara’yı kongre turizminin başkenti yapmak istiyoruz"

Turizm sektörünün Türkiye’nin en önemli stratejik sektörlerinden bir tanesi olduğunu vurgulayan Yayman, şöyle konuştu:

"Türkiye’de petrol yok ama turizm var. Turizmi sektörü dolaylı olarak yüze yakın sektörü etkileyen stratejik sektörden bahsediyoruz. Bunun içinde kongre turizmi çok önemli. Ankara’mız maalesef Avrupa’daki başkentler içerisinde en az turistin geldiği bir başkent. Ortalama 400-500 bin civarında sayıya ulaşıyoruz. Bu yetmez. Biz el birliğiyle inşallah Ankara’yı kongre turizminin başkenti yapmak istiyoruz. Neden Ankara’yı yapmak istiyoruz? Kongre turizmi için olmazsa olmaz bir kavram var ulaşım. Türkiye ve Ankara dünyanın merkezidir. Ankara dünyanın merkezidir."

Yayman, Türk turizminin acilen markalaşma meselesini çözmesi gerektiğini bildirerek, "Tanıtımı konvansiyonel tanıtımdan, dijital ve destinasyon tanıtımına geçmemiz lazım. Türkiye dünyanın açık hava müzesi, en büyük kütüphanesidir" dedi.

Bakan Yardımcısı Yayman, toplantıların artarak devam etmesini, aynı şekilde sağlık turizmi, kültür turizmi başlıklarında peş peşe toplantıların yapılmasını teklif etti.

Konferansa Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, ANTOD Başkanı Savaş Çolakoğlu ve Avrupa’da kongre turizmi alanında önemli atılımlar yapan İspanya’nın Valencia ve Barcelona gibi şehirlerden temsilciler de katıldı.



Üç panel oturumu

Gün boyu sürecek konferans üç panel oturumu ile devam ediyor. İlk oturumda “Ekonomi ve Tanıtım Getirileri Açısından Kongre Turizminin Önemi” konusu ele alınarak ekonomik ve tanıtım perspektifinde Ankara özelinde getirisi 5 panelist ve moderatör ile ele alınacak. İkinci oturumda ise; “Kongre Turizminde Lojistik ve Altyapı Gereklilikleri” konusu tartışılarak Ankara’daki mevcut altyapı, hazırlık durumu ve yapılan çalışmalar çerçevesinde değerlendirilecek. Bu oturumda da üniversite, özel sektör ve kamu kurumundan temsilci panelistler seçilerek konu Ankara özelinde etraflıca konuşulacak. Son oturumda da “Dünyada Kongre Turizminin Genel Değerlendirmesi, Yapılması Gerekenler ve Ankara Vizyonu” konusu ile panelistler tarafından Dünya’daki iyi örnekler ele alınarak Kongre Turizminin gelişmesi açısından Ankara’da olması gereken, alınması gereken tedbirler, güçlü yönler masaya yatırılarak ortak bir vizyon belirlenmeye çalışılacak.
Kaynak: İHA