'Kazakistan'daki Türk Firmalarının Sayısını Artırmayı Hedefliyoruz'

TürkKazak İşadamları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Develioğlu: 'Burada (Kazakistan'da) iş yapan Türk firma sayısını çoğaltarak ve ülkelerimiz arasındaki karşılıklı yatırımları artırarak, ortaklık ve kardeşlik bağlarını daha da geliştirmeyi hedefliyoruz'.

Türk-Kazak İşadamları Birliği (TÜKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Develioğlu, Kazakistan'da iş yapan Türk firma sayısı ve iki ülke arasındaki karşılıklı yatırımları artırarak ortaklık ve kardeşlik bağlarını daha da geliştirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Develioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜKİB'in 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sonra kurulduğunu ve şu anda 49 üyesi bulunduğunu ifade ederek, Kazakistan’da iş yapan Türk iş adamlarının yüzde 90’ını temsil ettiklerini söyledi.

TÜKİB’in kuruluş amacının Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmek, Kazakistan’da çalışan Türk iş adamlarına destek vermek olduğunu belirten Develioğlu, firmalara hukuki konularda destek ve iş imkanları hakkında bilgi vermek misyonunu üstlendiklerini aktardı.

İş adamları arasında çıkan anlaşmazlıkların diyalog yoluyla çözülmesine de destek sağladıklarını kaydeden Develioğlu, "Bunun dışında burada iş yapan firma sayısını çoğaltarak ve ülkelerimiz arasındaki karşılıklı yatırımları artırarak, ortaklık ve kardeşlik bağlarını daha da geliştirmeyi hedefliyoruz." dedi.

- "Ticaret hacmini yılda en az yüzde 10 artırmayı hedefliyoruz"

Fırat Develioğlu, ikili ticaret hacmini yılda en az yüzde 10 artırmayı hedeflediklerini bildirdi.

Kazakistan’ın son dönemde ülkeye yatırım çekme politikası uyguladığını, bunun ülke için doğru adım olduğunu ifade eden Develioğlu, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin artması için TÜKİB'in üzerine düşen görevi yerine getirmeye çalıştığını anlattı.

Develioğlu, Kazakistan'daki yatırım yöntemlerinin daha da geliştirilmesi gerektiğini belirterek, Kazakistan'ın Türkiye'ye benzer bir yatırım yöntemi izlemesi halinde bunun çok faydalı olacağını ve Kazakistan'a daha fazla yatırımcı getirebileceklerini söyledi. Develioğlu, 2017'nin Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticari ilişkiler açısından beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini de ifade etti.

Dil ve kültür yakınlığından dolayı Türklerin Kazakistan’da iş yapmasının daha kolay olduğunu belirten Develioğlu, "Çünkü burası bizim kardeş ülkemiz. İş adamlarımız burada kız alıyorlar, kız veriyorlar, aile bağları kuruyorlar." dedi.

Kazakistan’a yatırım yapmak isteyen Türk iş adamlarının Astana Büyükelçiliği'ne başvurması gerektiğini, elçiliğin iş adamlarını TÜKİB'e yönlendirdiğini anlatan Develioğlu, "Burada yatırım kolaylıkları diğer ülke vatandaşlarına göre Türkiye için daha iyi." ifadesini kullandı.

Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticaret hacmi, bu yılın ilk yarısında 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 36,1 artarak 925,1 milyon dolar oldu.
Kaynak: AA