Kazakistan'da Yüzde 4 Büyüme Beklentisi

Kazakistan ekonomisi bu yılın 11 ayının sonuçlarına göre yüzde 3,9 büyüdü, yıl sonunda bunun yüzde 4'e çıkması bekleniyor Kazakistan Milli Ekonomi Bakanı Suleymenov:'Genel olarak 11 ayın sonuçlarına göre Kazakistan’ın ekonomisi istikrarlı büyüme sergiliyor'.

ASTANA – Kazakistan Milli Ekonomi Bakanı Timur Suleymenov, bu yılın 11 ayının sonuçlarına göre ülke ekonomisinin yüzde 3,9 büyüdüğünü, yıl sonunda bunun yüzde 4'e çıkmasını beklediklerini söyledi.

Suleymenov, Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, 2017 yılının ocak-kasım aylarında yatırım faaliyetlerinin artması, enflasyon sürecinin istikrara kavuşması ve önemli sektörlerde durumun iyileşmesi üzerine ülke ekonomisinin yüzde 3,9 büyüdüğünü belirtti.

Sabit sermayeye yatırımın geçen yıla göre 2,8 kat artarak, yüzde 5,7’yi oluşturduğuna dikkati çeken Suleymenov, yıl başından itibaren yıllık enflasyon oranının yüzde 7,3'i oluşturduğunu ve bunun belirlenen koridor üzerinde (yüzde 6-8) olduğunu söyledi.

Suleymenov, ekonominin çeşitlendirilmesi, tarım sanayisinin geliştirilmesi, girişimcilik ve altyapı projelerinin uygulanmasıyla ekonominin tüm sektörlerinde olumlu dinamiğin kaydedildiğine dikkati çekti.

Petrol ve doğalgaz üretiminin çift haneli büyümesiyle madencilik sanayisinin yüzde 9,6 arttığını aktaran Suleymenov, “Eczacılık ürünleri, mobilya üretimi, hafif ve metalürji sanayisi, petrol ürünleri, gıda ve içecek, makine imalatı işletme endüstrisinin büyümesini sağladı. Tarımda bu yılın 11 ayında yüzde 2,3 büyüme gerçekleşti.” diye konuştu.

Suleymenov, “Ocak-kasım aylarında sabit sermayeye yatırım miktarı 7,5 trilyon tengeyi oluşturarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,7 arttı. Yatırımların başlıca artışı tarım, ticaret, inşaat ve sanayiye yönelikti.” ifadelerini kullandı.

Bakan Suleymenov, ülkenin dış ticaret cirosunun yüzde 25,6 artarak, 62,1 milyar dolara yükseldiğini kaydetti.

“İstikrarlı ekonomik büyümeye sosyal göstergelerin iyileşmesi eşlik etti. Öncelikli konularda biri de yeni iş yerlerini oluşturmaktır.” diyen Suleymenov, bu yılın 9 ayı içerisinde çalışan sayısının 53,1 bin kişiye artarak, toplam 6,4 milyon kişiye ulaştığını söyledi. Suleymenov, “Genel olarak 11 ayın sonuçlarına göre Kazakistan’ın ekonomisi istikrarlı büyüme sergiliyor. Bu da yıl sonunda gayri safi milli hasılasının yüzde 4 büyümesini beklememizi sağlıyor.” dedi.
Kaynak: AA