Etiyopya'da Filistin Halkıyla Dayanışma Günü Etkinlikleri

BM temsilciliği ve Filistin'in Addis Ababa Büyükelçiliğinde Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü etkinliği düzenlendi Kuveyt'in Addis Ababa Büyükelçisi Hajeri: 'Filistin halkının bugün ihtiyaç duyduğu şey, dayanışma sözlerinin pratik adımlara ve önlemlere dönüşmesi ve İsrail'e uluslararası hukuka uyması için baskı uygulanması' Filistin'in Addis Ababa Büyükelçisi Abucaiş: 'Filistin halkı 70 yıldır uluslararası kamuoyundan özgürlük mücadelesi yolunda destek aradı ancak kıyım 70 yıldır şiddetle, ölümle, acıyla, zulüm ve tutuklamayla devam ediyor'.

Kuveyt'in Addis Ababa Büyükelçisi Rashid Hajeri, Filistin halkının ihtiyaç duyduğu şeyin dayanışma sözlerinin pratik adımlara ve tedbirlere dönüşmesi olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Etiyopya Temsilciliği ve Filistin'in Addis Ababa Büyükelçiliğinde Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü için etkinlik düzenledi.

Buluşmada ilk olarak söz alan Arap Ligi'nin Afrika Birliği Temsilcisi Saleh Sahbounhas, BM'nin Filistin kararlarının uzun süredir uygulanmadığına dikkati çekerek, sistematik olarak iki devletli çözüm planlarının yıkıma uğratıldığını kaydetti.

Sahbounhas, "Uluslararası toplumun sürekli kınama mesajlarına rağmen İsrail, tüm kararları açıkça çiğniyor." diye konuştu.

- "Pratik adımlara ve önlemlere ihtiyaç var"

Arap Diplomatlar Heyeti Başkanı ve Kuveyt'in Addis Ababa Büyükelçisi Rashid Hajeri, uzun yıllardır Filistin halkıyla dayanışma günlerinin düzenlendiğini ancak bunların yetersiz kaldığını ifade ederek, "Filistin halkının bugün ihtiyaç duyduğu şey, dayanışma sözlerinin pratik adımlara ve önlemlere dönüşmesi ve İsrail'e uluslararası hukuka uyması için baskı uygulanması." dedi.

BM'nin Filistin davası için ahlaki bir sorumluluk taşıdığını söyleyen Hajeri, ABD Başkanı Donald Trump'ın aldığı kararı ise "geçersiz ve gayrimeşru" olarak nitelendirdi.

- "İsrail köyleri yıkarak ilhak politikasını sürdürüyor"

BM'nin Etiyopya Mukim Koordinatörü Ahunna Eziakonwa-Onochie, etkinlikte BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in mesajını okuyarak Filistin sorununun BM gündeminde en uzun süredir çözüm bekleyen konulardan biri olduğunu hatırlattı.

Filistin'in Addis Ababa Büyükelçisi ve Afrika Birliği Temsilcisi Nasri Abucaiş de Filistin halkının maruz kaldığı büyük adaletsizlik ve komplonun 100 yıl önce Balfour Deklarasyonu ile başladığını söyledi.

İsrail'in köyleri yıkarak ilhak politikasını sürdürdüğünü belirten Abucaiş, "Filistin halkı, 70 yıldır uluslararası kamuoyundan özgürlük mücadelesi yolunda destek aradı ancak kıyım 70 yıldır şiddetle, ölümle, acıyla, zulüm ve tutuklamayla devam ediyor." dedi.

Addis Ababa Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Ahmet Gazi Zeyrek de Dışişleri Bakanlığının mesajını okuyarak Filistin meselesinin ancak 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi devamlılık içinde bir Filistin devletinin vücut bulmasıyla çözülebileceğine işaret eden BM kararlarına değindi.

Zeyrek, yarın İstanbul'da düzenlenecek İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nde Kudüs konusunun ele alınacağını ifade etti.
Kaynak: AA