Dondurucu Soğuğa Rağmen Hayvanlarını Otlatıyor

Türkiye’nin en soğuk illerinden biri olan Ağrı’da dondurucu soğuklar etkili olurken, ot ve saman alamayan bir kişi hayvanlarını köyün merasında otlatıyor.

Dondurucu Soğuğa Rağmen Hayvanlarını Otlatıyor
Ağrı’da kar yağışının ardından etkili olan soğuk hava hayatı olumsuz etkiliyor. Geceleri hava sıcaklığının eksi 25 dereceye kadar düştüğü Ağrı’nın Taşlıçay ilçesine 6 kilometre uzaklıkta bulunan Aşağı Toklu köyünde geçimini çiftçilik yaparak sağlayan Murteza Ergül (39) saman ve ot alamayınca çareyi köye ait meranın yüksek kesimlerinde buldu. Köy ve çevresinde kar kalınlığı yarım metreyi bulurken, Ergül, yüksek kesimlerde rüzgar ve fırtınanın etkisiyle karın az olduğu yerlerde küçükbaş hayvanlarını otlatıyor. Sabah saatlerinde hayvanları ahırdan çıkaran Ergül, yarım saat süren yolculuğun ardından meraya ulaşıyor. Ergül, kurtların da sık sık görüldüğü bölgelerde hayvanlarını korumak için yanında 5 tane köpek gezdiriyor. Yüksek kesimlerde zaman zaman fırtına ve kar yağışına yakalan Ergül, ateş yakarak ısınmaya çalışıyor.

Gün batımına kadar koyunlarını otlatmaya çalışan Ergül, havaların çok soğuk olduğunu ancak sayıları 200’ü bulan küçükbaş hayvanlarını otlatmaya mecbur kaldığını söyledi.

Ergül, "Bizim memleketimizde kar çok fazla yağıyor. Biz hayvanlarımızı eksi 15 derecede karın altında otlatıyoruz. Köyün yüksek kesimlerinde çok fazla kar olmadığı için küçükbaş hayvanlarımızı burada otlatmaya çalışıyoruz. Çukur ve düzlük alanlarda kar neredeyse 1 metreyi buluyor. Ot pahalı olduğu için biz de alamıyoruz, mecburen hayvanlarımızı köyün merasında otlatıyoruz. 1 balya otu 30 liradan satıyorlar. Zor şartlarda saat 07.00’de hayvanları çıkarıyoruz, saat 18.00’e kadar bir şekilde otlatmaya çalışıyoruz" dedi.

Kaynak: İHA