'Barışın Ve Hakkaniyetin Anahtarı Müslüman Kudüs'te Gizli'

Gazeteciyazar Kaplan: 'İlk krizi Bağdat’ın işgali ve Kurtuba’nın düşmesiyle yaşadık. Büyük tarihçiler, 'İslam sanki tarihten çekilmek üzereydi' der. Her şeylerini kaybetti Müslümanlar. Tek bir şeylerini kaybetmediler, inançlarını' 'Avrupa toparlanamayacak. Çünkü Müslümanları Endülüs’ten sürdüler. Hristiyan olmayanı yakarız dediler. İslam medeniyeti tarihinin hiçbir döneminde Müslümanların diğer medeniyetlerin kökünü kazıdıklarına dair bir örnek yok. Bizde savaşın bile hukuku vardır' 'İslam demir kafese sokulamadı. Sadece 70 yıllık Filistin direnişi bunu ispatlamaya yeter. Biz, insan insanın umududur diyoruz. Dolayısıyla Kudüs sadece Müslümanların hakim olduğu dönemlerde adaleti görebilmiştir. Aslında barışın ve hakkaniyetin anahtarı Müslüman Kudüste gizli'

Yazar Yusuf Kaplan, Müslümanların bu yüzyılda yaşadığı krizden ve yeni bir medeniyet fikrine olan ihtiyaçtan bahsederek "Barışın ve hakkaniyetin anahtarı Müslüman Kudüs'te gizlidir.” dedi.

Kaplan, Lübnan'daki Beyrut Yunus Emre Enstitüsü’nün düzenlediği organizasyon kapsamında 61’inci Uluslararası Beyrut Kitap Fuarı’nda “Küresel Krizler ve Bir Çıkış Yolu Olarak İslam Medeniyet Projesi” başlıklı konferans verdi.

İslam dünyasının tarihte daha önce yaşamadığı ölçekte bir kriz yaşadığını belirten Kaplan, “İlk krizi Bağdat’ın işgali ve Kurtuba’nın düşmesiyle yaşadık. Büyük tarihçiler, 'İslam sanki tarihten çekilmek üzereydi' der. Her şeylerini kaybetti Müslümanlar. Tek bir şeylerini kaybetmediler, inançlarını. Kendilerine olan güvenlerini yitirmediler.” diye konuştu.

Müslümanların yaşadığı ilk krizi aşmak için İbn-i Haldun’un fikirler ortaya sunduğunu vurgulayan ve bugün yaşanan krizi aşmak için de yeni İbn-i Haldunlara ihtiyaç olduğunu aktaran Kaplan şunları kaydetti:

“Tarihçi Arnold Toynbee şöyle bir cümle kurarak; ‘Osmanlı medeniyeti insanlığın geleceğidir’ der. Din ve Medine aynı kökten geliyor. Ancak İslam dünyasında bir medeniyet fikri şu an yok. Çünkü Müslümanların medeniyetten anladığı şey civilization (uygarlık). Buradan da anladığımız modernlik.”

Kaplan, Müslümanların bugün yaşadığı krizde 3 önemli kavramın etkili olduğunu vurgulayarak, "Birincisi Müslüman zihninin kaybedilmesi. Yani dolayısıyla biz Müslümanca düşünemiyoruz. İkincisi, Müslümanca yaşama zemini çöktü. Üçüncüsü ise Müslümanca nefes alıp verme yani Müslüman zamanı göçtü." ifadelerini kullandı.

- Osmanlı medeniyet tecrübesi hala aşılamadı

Avrupa’nın ise 1648’de Westfalya barışıyla yeni bir düzen kurduğunu ancak bunun 1945’te çöktüğünü söyleyen ve Osmanlı medeniyet tecrübesinin hala aşılamadığını aktaran Kaplan, “Avrupa toparlanamayacak. Çünkü Müslümanları Endülüs’ten sürdüler. Hristiyan olmayanı yakarız dediler. İslam medeniyeti tarihinin hiçbir döneminde Müslümanların diğer medeniyetlerin kökünü kazıdıklarına dair bir örnek yok. Bizde savaşın bile hukuku vardır.” diye konuştu.

- Barışın ve hakkaniyetin anahtarı Müslüman Kudüs'te gizli”

"Batı uygarlığının korkular üzerine kurulduğunu bu nedenle ötekileştirmeyi ortaya çıkardığını ayrıca İslam'ın tarihten çekilememesinden dolayı korktuğunu” kaydeden Kaplan, Kudüs’te yaşanan son gelişmelere değinerek şunları kaydetti:

"Bu ciddi bir şey. İslam dünyasında kan gözyaşı almış gidiyor ama İslam’dan korkuyorlar. İslam demir kafese sokulamadı. Sadece 70 yıllık Filistin direnişi bunu ispatlamaya yeter. Biz, insan insanın umududur diyoruz. İnsan insanın ufkudur. İnsan insanın yurdudur. Dolayısıyla Kudüs sadece Müslümanların hakim olduğu dönemlerde adaleti görebilmiştir. Yahudilerin hakim olduğu dönemde kan gövdeyi götürüyor. Bizden korkmasınlar da kimden korksunlar. Aslında barışın ve hakkaniyetin anahtarı Müslüman Kudüste gizli."

- Türkçeye yoğun ilgi

Öte yandan, Beyrut Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Reha Ermumcu da konferansın ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Enstitü'nün 61'inci Uluslararası Beyrut Kitap Fuarı’nda Türkçeyi ve Türkiye'yi tanıttığını ayrıca yeni dönemde başlayacak Türkçe kurslarının da ilanını yaptığını belirtti.

Ermumcu, Lübnanlıların Türkçe'ye rağbet ettiğini ve fuardaki Yunus Emre Enstitüsü standının da yoğun ilgi gördüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: AA