Zeytine Destek Çiftçinin Yüzü Güldürdü

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından zeytine verilen destek ve hibeler Adıyaman’da meyvelerini vermeye başladı. Zeytin hasadının başladığı Adıyaman’da, üreticilerin yüzü gülüyor.

Zeytine Destek Çiftçinin Yüzü Güldürdü
Adıyaman’da, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca zeytin üretimi yapan çiftçilere verilen destek ve hibelerle 22 bin dönüm alanda 300 ile 600 ton arasında zeytin üretimi gerçekleştiriliyor. Topladıkları zeytinleri Adıyaman Organize Sanayi Bölgesinde bulunan bir zeytinyağı işletme firmasına getiren çiftçiler, üretip işlettikleri zeytinyağının çok lezzetli olduğunu ve üretilen yağların Türkiye’nin birçok noktasına gönderildiği vurguladı.

Zeytinciliğin Adıyaman’da bir gelir haline geldiğini ve çiftçilerin her geçen gün zeytinciliğe yöneldiğini söyleyen zeytinyağı işletme müdürü Musa Sönmüş, "Hükumetimizin bugün uygulamış olduğu tarım politikalarının meyvesini çiftçilerimiz her geçen gün almaya devam ediyorlar. Adıyaman ilinde ilçeler dahilinde 200 bin ile 300 bin arasında bir zeytin ağacı sayısı tahmin ediyoruz. Bu da Adıyaman ilimizde her yıl 300 ton 600 ton arasında bir zeytinyağı üretimi demektir. Tabi ki çiftçilerimiz zeytinciliği bademcilik gibi, tütüne, arpaya, buğdaya alternatif olarak düşünüle bilir çünkü kar oranına baktığımız zaman tütünden, arpadan, buğdaydan kat kat daha fazladır. Çiftçilerimiz yine sezon içerisinde kendi yağını üretiyorlar, Adıyaman’dan İstanbul’a, Diyarbakır’a, Şanlıurfa’ya Amasya’ya, batıda birçok ile yağlarını gönderebiliyorlar. Maliyetlerin düşük olması da onların avantajlarına dolayısıyla batıda yağlarını uygun fiyatlara satabiliyorlar” ifadelerini kullandı.

Çiftçi Abdullah Şahin ise “Hasat zamanı zeytin için, mevsim şartları biraz kurak geçse de beklediğimiz ürünü az çok alıyoruz. Bölgemiz için bir alternatif ürün olarak sayıla bilir zeytin, her ne kadar Akdeniz iklimine uygun Ege’ye, uygun olsa da bölgemizde oldukça yaygın. İyi bir verim alabiliyoruz zeytinde” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA