Uzmanlar 'Aşk Kapsülüne' Karşı Uyardı

Adli bilimciler, ülke genelinde yaygın olarak kullanılmaya başlanan, hatta her oyuncakçıda bulunan ve yaş sınırı gözetmezsizin satılan aşk kapsüllerinin “Ebeveynlerin aracılığı olmadan ilaçla ilişki kurmayı öğrenme ve ilacın normalleşmesini sağlama” riskinin olduğunu açıkladı.

Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, Adli Psikoloji Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Hatice Demirbaş ve Adli Psikiyatri Komisyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sertaç Ak, aşk kapsüllerinin zararları ile ilgili açıklamada bulundu. Hemen hemen her oyuncakçıda bulunan ve yaş sınırı gözetmeksizin satılan aşk kapsülü ile ilgili Adli Bilimciler Derneği tarafından yapılan açıklamada, “Aşk kapsülü ya da not kapsülü, bir oyuncak gibi görülmekle birlikte belirgin bazı sakıncaları var. İlaç kapsülüne benzetilmiş bu plastik kapsüller, içine konulmuş kağıt ve kağıdı tutan metal halkadan oluşuyor. Kapsüllerin içinde küçük boş kağıtlar çıkıyor. Ürün reklamlarında, ‘Bu Kapsüllerin içindeki minik not kağıtlarına istediğiniz mesajları yazarak sevgilinize anlamlı bir hediye hazırlayabilirsiniz.’ denilmektedir. Bazı ürünlerde ise Kapsüllerinin İçine yerleştirilmiş hazır sözler bulunmaktadır. Satışı yasal ve belirli bir yaş sınırlaması yok” denildi.

Aşk kapsüllerinin, küçük çocuklar açısından yutulma riskinin olduğu ve firma satış uyarılarında da belirtildiği gibi zehirleyici etkisinin olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Esas tehlikeler ise, ebeveynlerin aracılığı olmadan İlaçla ilişki kurmayı öğrenme ve ilacın normalleşmesini sağlama riski vardır. Zamanında sigara şeklindeki sakızları hatırlayalım. Bunlar, erişkinler tarafından ilaç gibi algılanmadığı için çocukların rahatça ulaşabileceği nesnelerdir. Bu şekilde çocuklar için ilaç kutusu, şişesi ve kapsüller normalize hale gelebilir. Çocuklar diğer ilaçlar ile bunların farkını algılayamayacaklardır. Bunların yutulmasının zarar vermemesi bir şey ifade etmez, önemli olan ilaç formatının başka bir konseptte sunulmasıdır. ‘Bu kapsüller günde tek doz kullanılır’ denilerek, içinde aşk sözcükleri olan yazıların ya da kapsüllerin yutulabileceği ve aşka iyi geleceği gibi bir yanlış anlamaya neden olabilir. İlişki, iletişimle iyileşir ya da kötüleşir. Bu tip aracıların kullanılması bir illüzyondan öteye gitmez. İçindeki sözcükleri ilişkide yaşanan duygulara göre karşı tarafa iletmek doğrudur. Bu nedenle de sağlıklı bir ilişki kurulmasını engelleyen bir yöntemdir. Her şeye ilaçla çözüm aramak algısı oluşturmaktadır. Bu da İlaçları kötüye kullanmaya yöneltmektedir. Ayrıca bu kapsüller, ileride değişik bağımlılık yapıcı ilaçlara ilgiyi arttırma riski içermektedir. Dolayısıyla da diğer uyuşturucu maddelere geçişte bir risk faktörü olabilirler” açıklamasında bulundu.
Kaynak: İHA