Türkiye'nin UCLG'de Sunduğu Kudüs Önergesine Destek

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Çiftçi: 'Çin'deki Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler 2017 Dünya Konseyi ve Yönetim Kurulu Toplantısı'nda, ülke olarak Kudüs'ün statüsüyle ilgili tek taraflı karar alınmaması hakkında sunduğumuz önerge diğer ülkelerce de desteklendi'.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Çin'de düzenlenen Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler 2017 Dünya Konseyi ve Yönetim Kurulu Toplantısı'nda (UCLG) Türkiye'nin Kudüs'ün statüsüyle ilgili tek taraflı karar alınmaması hakkında sunduğu önergenin diğer ülkelerce de desteklendiğini belirtti.

Ülkenin doğusundaki Cıciang eyaletinin başkenti Hangcou’da 6-9 Aralık'ta düzenlenen toplantıya Türkiye'den gelen belediye başkanları heyetinin başkanı sıfatıyla katılan Çiftçi, temasları kapsamında Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliğini ziyaret etti.

AA muhabirine ABD yönetiminin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanınması hakkındaki kararı değerlendiren Çiftçi, Hangcou’daki toplantıda Kudüs'ün statüsü hakkında tek taraflı karar alınmamasıyla ilgili Türkiye olarak önerge sunduklarını anımsattı.

Önergenin diğer katılımcı ülkeler tarafından desteklediğini dile getiren Çiftçi, Kudüs'ün statüsü hakkında Türkiye’nin sergilediği duruşun diğer ülkelerden gelen yerel yönetimlerin temsilcileri tarafından haklı görüldüğüne şahit olduğunu söyledi.

Önergeye değinen Çiftçi, "Gerek Türkiye Belediyeler Birliği olarak gerekse UCLG’ye üye olan tüm delegelerin ortak görüşü olarak bir deklerasyon yayınlamış olduk. Bu deklerasyon çok destek aldı. Tartışıldı, konuşuldu, üzerine görüşmeler yapıldı. İnsanların Kudüs'ün İsrail’in başkenti olması için yapılan açıklamadan dolayı rahatsız olduklarını görmüş oldum." ifadelerini kullandı.

Kudüs’ün, Trump yönetiminin kararının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Çiftçi, "Kudüs’ü çok önemsiyoruz. Biz Müslümanlar için ilk kıblemiz Kudüs, inanç merkezimizdir.” diye konuştu.

Çiftçi, Türkiye’nin Kudüs konusundaki tutumunda desteklendiğine işaret ederek, yerel yönetimler anlamında diğer tüm ülkelerin Türkiye’yi haklı bulduğunu kaydetti.

ABD’nin Kudüs kararının dünyada rahatsızlık uyandırdığına dikkati çeken Çiftçi, "Kudüs’ün tarafsız bölge olarak, inanç merkezi olarak korunması önemli. Sadece bir ilanla İsrail’e başkent olarak bağlanmasının doğru bir karar olmadığını toplantıda işlemiş olduk. Konsey de bizi haklı buldu." değerlendirmesinde bulundu.

Kudüs'ün uluslararası hukukça tanınan statüsüne saygı duyulması, Filistin halkının haklarının desteklenmesi ve geniş kapsamlı çözümler bulunması gerektiği belirtilen önergede, teklif edilen tüm çözümlerin şehrin sakinleri arasındaki nefret ya da bölünmeye katkıda bulunmaması, barış sürecinin korunması ve riske atılmaması gerektiği vurgulanıyor.

Kaynak: AA