'İl Eğitim Tarihi Müzeleri' Ziyaretçilerini Bekliyor

Milli Eğitim Bakanlığınca gençlerin milli, manevi ve kültürel değerleri benimseyen, sanat ve kültür eserleri ile müze ve anıtlar gibi milli değerleri tanıyan bireyler olarak yetiştirilmeleri amacıyla 81 ilde kurulan 'İl Eğitim Tarihi Müzeleri' ziyaretçilere kapılarını açmaya başladı.

Gençlerin milli, manevi ve kültürel değerleri benimseyen ve milli değerleri tanıyan bireyler olarak yetiştirilmelerini amaçlayan Milli Eğitim Bakanlığınca 81 ilde kurulan "İl Eğitim Tarihi Müzeleri" ziyaretçilerini bekliyor.

Milli Eğitim Bakanlığının internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce, gençlerin, milli, manevi ve kültürel değerleri benimseyen, koruyan ve geliştiren, sanat ve kültür eserleri, müze ve anıtlar gibi milli değerleri tanıyan, geçmişini öğrenen, mantık ve beğeni duygusu gelişmiş bireyler olarak yetiştirilmeleri amacıyla İl Eğitim Tarihi Müzeleri kuruldu.

Açılışı yapılan müzelerde, eğitim tarihi açısından arşiv değeri taşıyan doküman, yayın, kitap, dergi, rehber, broşür, katalog, fotoğraf, video film, eğitim araç ve gereçleri ile geçmiş yıllara ait eğitim materyalleri sergileniyor.

Müzelerde, 11 bin 119 obje kayıt altına alınırken bu objelerin yüzde 35'ini ders araç gereçleri, yüzde 35'ini yazılı, yüzde 17'sini görsel, yüzde 13'ünü ise diğer materyaller oluşturuyor.

Kayıt altına alınan objelerin yüzde 1,5’lik bölümü 1800-1900, yüzde 36’lık bölümü 1900-1950 yıllarına, yüzde 50’lik bölümü 1950 sonrasına, yüzde 12,5´lik bölümü ise muhtelif tarihlere ait.

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Müzeleri Yönergesi çerçevesinde her ilde oluşturulan İl Eğitim Tarihi Müzeleri ile okulların yaşayan ve etkin bir öğrenme alanı olarak faaliyet göstermesinin yanında eğitim-öğretim amacıyla aktif kullanımı da sağlanacak.
Kaynak: AA