CHP Ankara Milletvekili Sarıhan Açıklaması

'Bugün OHAL ile karşılaştığımız tablo, 10 yılı aşkın bir süre devam etmiş olan 12 Eylül sıkı yönetiminin baskı ortamlarında doğmuş olan hak ihlallerini fazlasıyla aşmış bulunuyor'.

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, "Bugün OHAL ile karşılaştığımız tablo, 10 yılı aşkın bir süre devam etmiş olan 12 Eylül sıkı yönetiminin baskı ortamlarında doğmuş olan hak ihlallerini fazlasıyla aşmış bulunuyor." dedi.

Sarıhan, Mecliste CHP'nin İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi milletvekilleriyle düzenlediği basın toplantısında, 10 Aralık'ın İnsan Hakları Günü olduğunu anımsattı.

OHAL nedeniyle Türkiye'de ciddi hak ihlalleri yaşandığını savunan Sarıhan, bugün itibarıyla OHAL gerekçesiyle yaklaşık 124 bin kişinin ihraç edildiğini, 71 bin 800 kişinin gözaltına alındığını, 50 bini aşkın kişinin tutuklandığını belirtti.

Sarıhan, 12 Eylül döneminde 3 bin 854 öğretmenin ihraç edildiğine, 120 akademisyenin de görevden alındığına dikkati çekerek, bugün ise ihraç edilen öğretmen sayısının 60 bin 532, görevden alınan akademisyen sayısının da 4 bin 931 olduğunu söyledi. Sarıhan, 12 Eylül döneminde 31 gazetecinin cezaevine konulduğunu bugün ise bu sayının 184'e ulaştığını iddia etti.

OHAL'in herkes için tehdide dönüştüğünü ileri süren Sarıhan, "12 Eylül, 10 yılı aşkın süre devam etti ve 90'lı yıllara kadar etkisini sürdürdü. Ancak bugün OHAL ile karşılaştığımız tablo, 10 yılı aşkın bir süre devam etmiş olan 12 Eylül sıkı yönetiminin baskı ortamlarında doğmuş olan hak ihlallerini fazlasıyla aşmış bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Sarıhan, kendisinin kaleme aldığı "OHAL'de Ne Haldeyiz" kitabını da basın mensuplarına dağıttı.
Kaynak: AA