TESK Genel Başkanı Palandöken Açıklaması

'Esnafımızın, eTicarette aktif olarak boy göstermesi için çeşitli platformlar oluşturulmalı, esnafımıza bilgisayar üzerinden pazarlama teknikleri öğretilmeli ve teşvik edilmeli'.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye'de kişi başına internet kullanımının günde yaklaşık 7 saate ulaştığını belirterek, esnafın e-Ticarette aktif olarak boy göstermesi için çeşitli platformlar oluşturulması, esnafa bilgisayar üzerinden pazarlama tekniklerinin öğretilmesi ve teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de kişi başına internet kullanımının günde yaklaşık 7 saate ulaştığına dikkati çekerek, nüfusun yüzde 60'ının interneti aktif olarak kullandığını bildirdi.

Dijitalleşen dünyada bu oranın günden güne artacağını ifade eden Bendevi Palandöken, tüm kesimlerin dijital döneme ayak uydurması gerektiğini, esnafın da e-Ticarette aktif olarak boy göstermesi için çeşitli platformlar oluşturulmasını, esnafa bilgisayar üzerinden pazarlama tekniklerinin öğretilmesini ve teşvik edilmesini talep etti.

Özellikle sosyal medya ve internet kullanımının yaygınlaşmasıyla internet üzerinden yapılan satışların da arttığına işaret eden Palandöken, şunları kaydetti:

"Dünya çapında yapılan araştırmalara göre internet artık ekmek, su gibi bir ihtiyaç halini aldı. Türkiye nüfusunun yaklaşık 48 milyonu aktif olarak internet kullanıyor. Araştırmalara göre hem bilgisayardan hem de akıllı telefonlardan internete bağlananlar günde 3 saatlerini sosyal medyada geçiriyor, 3 saat 45 dakikalarını ise internette harcıyor. Yani günde ortalama 7 saat internette geçiriliyor. Artık internete konulan ürünlerin reklam ve pazarlaması da sosyal medya üzerinden yapılıyor. Kullanıcıların tıklama alışkanlıkları ve paylaşımları ile sosyal medya tam bir pazarlama platformu haline geldi. Bu platformun dışında kalanlar ise pastadan pay alamıyor."

Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarın da e-Ticarete dahil edilmesi gerektiğini belirterek, uzmanlara göre 2018'de online perakende satışların geleneksel perakende satışlardan 4 kat daha hızlı artış göstereceğinin tahmin edildiğini kaydetti.

Son 4 yılda Türkiye'de online perakende satışların 7,3 milyar liradan 17,5 milyar liraya yükseldiğini bildiren Palandöken, "Ancak Türkiye'de online perakende satışların toplam perakende satışlar içindeki payı birçok ülkenin gerisinde kalıyor. Hem online perakende satışlarını artırmak hem de e-Ticaret hacmini genişletmek için esnaf ve sanatkar da e-Ticarete dahil edilmeli. Esnafımızın ürettikleri de internette satışa sunulmalı. Esnaf ve sanatkarın e-Ticaretin dışında kalmaması için Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yaptığı çalışmaları olumlu buluyoruz. Bu çalışmaların bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz. Böylece hem esnaf ve sanatkar bu alandan mahrum kalmaz hem de dijital ağ genişlemiş olur." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA