Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Trump'a: Emlak mı alıp satıyorsun?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ey Trump, bu kararı tek başına nasıl yok farzediyorsun ya. Senin böyle bir yetkin var mı? Sen tek başına bir emlak mı alıp satıyorsun? Buna yetkin yok." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Trump'a: Emlak mı alıp satıyorsun?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sivas'ta toplu açılış töreninde konuştu.

Erdoğan'ın gündeminde ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul etmesi vardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Senin böyle bir yetkin var mı? Sen tek başına bir emlak mı alıp satıyorsun? Buna yetkin yok.' dedi.

Erdoğan'ın konuşmasınan satırbaşları şöyle:

Önümüze bir şey çıktı. Kudüs. Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir. Kudüs üzerindeki oyunlara asla müsaade etmeyeceğiz. Amerika'nın Kudüsİsrail'in başkenti olarak tanıma ve büyükelçiliğini taşıma kararı bunun son örneğidir. Bu karar zaten sürekli örselenen barışa yönelik bir kışkırtmadır.

1980 yılında 478 sayılı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (BMGK) aldığı ve altında Amerika'nın da imzası olan belgeye göre İsrail'in Kudüsbaşkent ilan etme kararı geçersizdir. Ey Trump, bu kararı tek başına nasıl yok farzediyorsun ya. Senin böyle bir yetkin var mı? Sen tek başına bir emlak mı alıp satıyorsun? Buna yetkin yok. 1947'den itibaren zaten Filistin hep işgale uğramıştı. İsrail bir işgalci devlettir, İsrail bir terör devletidir.

Ey Trump, senin düştüğün bu yanlışa biz düşemeyiz. Biz beklerdik ki bu konuda düşüncen varsa bunu bizimle paylaş. Şu anda Tayyip Erdoğan, Türkiye İslam İşbirliği Teşkilatı'nın dönem başkanıdır. Bizimle bunu paylaşman gerekirdi. Böyle bir adım atamazsın. Ben günlerdir, hem İslam hem Hıristiyan dünyasının ileri gelenlerini tek tek aradım.

Buradan bir sonuç bildirgesi açıklayacağız, ondan sonra da etkinliklerimizi devam ettireceğiz. Trump, 'ben yaptım oldu' demesi ile olmuyor. Sen istediğin kadar büyükelçiliğini taşı, İsrail istediği kadar başkent ilan etsin. İsrail kendi yaptıkları ile kalır. Hukuk tanımaz bir adımı kabul etmemiz mümkün değildir.'