Savatlı Gümüş Tescillendi

Van'da, Urartu medeniyetine ait motif ve figürlerin 'savat' adı verilen özel süsleme tekniğiyle işlendiği takılar, coğrafi işaret alarak tescillendi Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Takva: 'Kahvaltılık 'murtuğa' ve yöresel yemeğimiz 'keledoş' daha sonra da savatlı gümüş işlemeciliği sanatının tescillenmesi konusunda çalışmalarımız Türk Patent Enstitüsünce kabul edilerek korunma altına alındı'.

Van'da, Urartu medeniyetine ait motif ve figürlerin "savat" adı verilen özel süsleme tekniğiyle işlendiği takılar, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından başvurusu yapılan savatlı gümüş işlemeciliği, Türk Patent ve Marka Kurumunun onayıyla 23 Kasım'da coğrafi işaretle tescillendi.

Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehrin ve bölgenin değerlerini ön plana çıkarmak için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Van'ın değerlerini korumak ve farkındalık oluşturmak istediklerini anlatan Takva, "Kahvaltılık 'murtuğa' ve yöresel yemeğimiz 'keledoş' daha sonra da savatlı gümüş işlemeciliği sanatının tescillenmesi konusunda çalışmalarımız Türk Patent Enstitüsünce kabul edilerek korunma altına alındı." dedi.

Takva, savatlı gümüş sanatının 3 bin 500 yıllık geçmişi olduğunu ifade etti.

Bundan sonra her yıl Van Ticaret ve Sanayi Odası, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde oluşturulacak denetim kuruluyla savatlı gümüş ürünü üzerinde yapılan çalışmaları raporlayacaklarını dile getiren Takva, "Raporladığımız ürünlerin standartlara uygun olup olmadığını denetleyerek Türk Patent Enstitüsüne göndereceğiz." diye konuştu.

Savatlı gümüş işletmecisi Erdal Bilici de savatlı gümüşün tescillenmesinin memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Bölgenin özelliklerini savat aracılığıyla gümüşe işlediklerine dikkati çeken Bilici, bu mesleği kentte çok az kişinin yaptığını, bu nedenle yaşatılması gerektiğinin altını çizdi.

Savatın kurşun, gümüş, bakır ve kükürt madenlerinin bir araya gelmesiyle oluşan siyah renkli bir karışım olduğunu anlatan Bilici, şöyle konuştu:

"Biz burada ürettiğimiz ürünleri eski dönemlerde nasıl yapılıyorsa, öyle yapıyoruz. Bu ürünleri ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Ermenistan, Yunanistan gibi ülkelere gönderdik. Bu açıdan kentimizin tanıtımına önemli katkılar sunuyoruz. Korunması bizleri çok mutlu etti."

Kaynak: AA