Rusya Enerji Tedariğinde Liderliğini Sürdürecek

KPMG Türkiye Enerji Sektörü Lideri Bilirgen: 'Avrupa Komisyonu enerji politikalarına ABD müdahalesinin kabul edilemeyeceğini belirterek ciddi tepki gösterdi' 'Rusya, Avrupa'nın, Asya'nın ve özellikle Çin'in bir numaralı enerji tedarikçisi olmaya devam etti. Bu durumun yakın dönemde değişmeyeceğini düşünüyoruz'

Uluslararası vergi, denetim ve danışmanlık şirketi KPMG'nin Türkiye Enerji Sektör Lideri Ümit Bilirgen, ABD'nin son dönemdeki yaptırım hamlelerine Avrupa Komisyonu'nun ciddi tepki gösterdiğini belirterek, Rusya'nın Avrupa, Asya ve Çin'in bir numaralı enerji tedarikçisi olmaya devam edeceğini ifade etti.

Bilirgen, yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarının temelinde enerji projelerinin yer aldığını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kuzey Kore ile gerginliği artırması, Rusya'nın Almanya ile gerçekleştireceği enerji projelerine yaptırım uygulama girişimi ve İran çıkışının radikal adımlar olduğunu vurgulayan Bilirgen, "Rusya'ya yönelik yaptırımlar Almanya'ya 55 milyar metreküp gaz taşımayı öngören Kuzey Akım 2 projesinden kaynaklanıyor. Avrupa Komisyonu enerji politikalarına ABD müdahalesinin kabul edilemeyeceğini belirterek ciddi tepki gösterdi. Ayrıca Avrupa mahkemeleri Gazprom'un mevcut North Stream 1 su altı boru hattının kara uzantısı niteliğindeki OPAL boru hattındaki atıl kapasiteyi kullanma talebini uygun buldu ve Gazprom'un hattın maksimum kapasitesi olan 55 milyar metreküpe yakın gazı Almanya'ya doğrudan ihraç etmesine izin verdi." ifadelerini kullandı.

Bilirgen, geçen yıl Rusya'nın Çin'e enerji ihracatında Suudi Arabistan'ı geride bıraktığına işaret ederek, "Rusya'nın bu yıl Çin'e en çok ham petrol ihraç eden ülke olmayı sürdürmesini bekliyoruz. 2017 için yapılan tahminlere göre, Çin'e ihraç edilen toplam 382,6 milyon ton ham petrol ve petrol mamulünün yaklaşık yüzde 14,8'i, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinden geliyor. Rusya, Avrupa'nın, Asya'nın ve özellikle Çin'in bir numaralı enerji tedarikçisi olmaya devam etti. Bu durumun yakın dönemde değişmeyeceğini düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA