Myanmar Lideri Suu Çi Çin'de

Myanmar lideri Suu Çi, Çin Devlet Başkanı Şi ile görüştü.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii ile bir araya geldi.

Şinhua ajansı, Suu Çi'nin başkent Pekin'de düzenlenen "Çin Komünist Partisi'nin Dünya Partileriyle Yüksek Düzeyli Diyalog Toplantısı" kapsamında Çin lideri Şi ile ikili bir görüşme gerçekleştirdiğini duyurdu.

Çin resmi ajansının haberinde, görüşmeye ilişkin içerik paylaşılmadı.

Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre, 25 Ağustos'tan bu yana Myanmar'da zulüm ve katliamlardan kaçarak Bangladeş'e geçen Arakanlı Müslümanların sayısının 620 bini geçtiği bildiriliyor. Köyleri tamamen yakılan Arakanlı Müslümanlardan binlercesinin katledildiği kaydediliyor.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, geçen ay Myanmar'ın başkenti Nay Pyi Taw'da düzenlenen Asya-Avrupa Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda (ASEM) Arakan krizini çözmek için Myanmar ve Bangladeş'e bir yol haritası önermişti.

Bangladeş'e giden Arakan Müslümanlarının evlerine geri dönebilmeleri için öncelikle Arakan eyaletinde ateşkesin yapılmasının önemini vurgulayan Vang, Pekin yönetiminin Myanmar ve Bangladeş'in katılımlarıyla Rohingya Müslümanlarının sorununa çözüm yolu bulabileceğine inandığını dile getirmişti.

Kaynak: AA