Engelli Çocuklar Üreterek Yaşama Tutunuyor

Bilecik Özel Eğitim İş Uygulama Okulunda eğitim gören zihinsel engelli öğrenciler, okuldaki atölyelerde atkı, bere, kazak örüyor, hediyelik eşya üretiyor İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: 'Bu çocuklara yaklaşım felsefemiz, eğitimde feda edilecek tek bir yaprak yoktur. Gerek Milli Eğitim Müdürlüğü gerekse okul yönetimi ve öğretmenlerimiz bu felsefeyle hareket ediyor'

Bilecik Özel Eğitim İş Uygulama Okulunda eğitim gören zihinsel engelli öğrenciler, okuldaki atölyelerde atkı, bere, kazak örerek ve hediyelik eşya üreterek yaşama tutunuyor.

Okul bünyesindeki el sanatları ve mobilya iç tasarım atölyelerinde gün boyu çalışan 114 engelli öğrenci, öğretmenlerinin eşliğinde yöresel dekoratif el sanatları ve mobilya süsleme sanatlarını öğreniyor. Bu kapsamda üretilen eserler, yıl sonunda sergileniyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, el sanatları ve mobilya tasarım atölyesini okula kazandıran Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğüne teşekkür etti.

Durmuş, okulda 114 öğrenci bulunduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Bu çocuklara yaklaşım felsefemiz, eğitimde feda edilecek tek bir yaprak yoktur. Gerek Milli Eğitim Müdürlüğü gerekse okul yönetimi ve öğretmenlerimiz bu felsefeyle hareket ediyor. İsteyince, üzerinde hassasiyetle durulunca, bu çocukları kazanabileceğimizin en büyük göstergesi buradaki çocukların başarısıdır. Çocuklara gülümsemeyle beraber çok güzel iletişim kanalları açıyoruz. Sonrasında bu bağı kurduktan sonra iş bize düşüyor. Biz bu çocukları günlük hayatımıza ne kadar alıştırabilirsek, günlük hayat içerisine ilişkilendirebilirsek bizler yetişkinler de bizden sonrakiler de daha rahat edecek. Onlar toplumun bir ferdi, onları yok sayamayız. Onlarla beraber daha güzel bir Bilecik, Türkiye olsun istiyoruz."

- "Onları hayata hazırlıyoruz"

Okul Müdürü İbrahim Aydoğar ise zihinsel engelli çocukların hayata hazır olarak başlamasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Aydoğar, bu çocukların toplumsal yaşama tam anlamıyla katılımlarının sağlanması, onların kendi kendilerine yetebilen bir birey ve meslek sahibi olmasının toplumsal yaşamın gereği olduğunu dile getirerek şunları kaydetti:

"Özel eğitimi iyileştirme projesi kapsamında Bakanlığımız ülke genelinde 138 okuldaki 438 atölyeyi baştan aşağı yenileme çalışması başlattı. Bunların ikisi de okulumuzda el sanatları ve mobilya tasarım atölyesi. Burada öğrencilerimiz atkı, bere, kazak, dekoratif el sanatları, hediyelik eşya ürünleri ve mobilya süsleme sanatları ile ilgileniyor. Mezun olduktan sonra bir iş sahibi olma hususunda 114 öğrencimize 44 öğretmen, 2 hemşire, bir memur, 3 hizmetli, 7 servis rehber personeli hizmet veriyor. Okulumuzda aynı zamanda bir spor ve tiyatro kulübü var. Onları tam anlamıyla hayata hazırlıyoruz."

Kaynak: AA