Dünya AIDS Günü

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi Başkanı Fedotov, uyuşturucu bağımlısı ve özellikle cezaevlerinde bulunan insanlara yönelik HIV ve Hepatit C önleme ve tedavi hizmetlerinin iyileştirilmesinin acil bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) Başkanı Yuri Fedotov, uyuşturucu bağımlısı ve özellikle cezaevlerinde bulunanlara yönelik HIV ve Hepatit C önleme ve tedavi hizmetlerinin iyileştirilmesinin acil bir ihtiyaç olduğunu vurgulayarak "Bu, HIV ve Hepatit C'nin önlenmesi için yatırımların artırılması anlamına geliyor, çünkü bunun başarısızlığa uğraması yeni enfeksiyonlarda artışa neden olabilir." dedi.

BM Viyana Ofisi, UNODC Başkanı Fedotov'un Dünya AIDS Günü münasebetiyle yayımladığı mesajı paylaştı.

Dünya genelinde 30 milyon kadın ve erkek tutuklunun bulunduğunu belirten Fedotov, cezaevlerinde HIV virüsü taşıyanların oranının dışarıdakilere göre 5 kat fazla olduğu, HIV'ın başta hapishanelerde bulunan kadınlar olmak üzere tutuklular arasında daha hızlı yayıldığı kaydetti.

Fedetov, uyuşturucu kullanan ve cezaevlerinde bulunanlar için HIV ve Hepatit C önleme ve tedavi hizmetlerinin iyileştirilmesinin acil bir ihtiyaç olduğunun altını çizerek "Bu, HIV ve Hepatit C'nin önlenmesi için yatırımların artırılması anlamına geliyor, çünkü bunun başarısızlığa uğraması yeni enfeksiyonlarda artışa neden olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Geçen yıl bütün ülkelerin BM Genel Kurulunda, Dünya Uyuşturucu Sorunu Özel Oturumu (UNGASS) sonuç bildirgesini kabul ettiğini hatırlatan Fedotov, "Sonuç bildirgesi, HIV ile Hepatit B ve C riskine sahip uyuşturucu kullanıcılarına yardımcı olmak için elimizdeki güçlü bir araç olabilir." görüşünü paylaştı.

Dünya AIDS gününde, her ülkeye, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve UNGASS sonuç bildirgesi kapsamındaki taahhütlerini yerine getirme çağrısında bulunan Fedotov, "Aksi takdirde acil olarak koruma ve tedavi hizmetlerine ihtiyaç duyan kişilerin göz ardı edilmesi riskiyle karşı karşıya kalabiliriz. Bunun olmasına izin veremeyiz." uyarısında bulundu.
Kaynak: AA