Başkent'te 'Kış Lastiği' Uygulaması Başladı

Ankara Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler, ticari araçlara kış lastiği denetlemesi yaptı.

Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan 4 milyondan fazla ticari araç için kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık itibariyle başladı.

Yaklaşık 7 yıl önce yürürlüğe giren yönetmeliğe göre kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takmamış araçlar trafikten men edilecek. Kurala uymayan araçların işletmecilerine ise 625 TL para cezası uygulanacak. Bu kapsamda Ankara Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler, Konya istikametine doğru Ankara’nın çıkışında kış lastiği uygulaması yaptı. Sürücülere uyarılar yapıldıktan sonra kış lastiklerinin diş boyu ölçüldü. Uygulamada kış lastiği takmadığı tespit edilen sürücülere ceza kesildi.

“Resmen bilerek takmadık ve lades olduk”

Polis ekipleri tarafından aracı durdurulan Yunus Osmanlı isimli vatandaş, “Cezanın olduğunu biliyordum. Resmen bilerek takmadık ve lades olduk. Bu yediğim 625 TL cezayla rahat bir şekilde 4 lastik takılır. Bu yüzden herkese kış lastiği takmalarını öneriyorum” ifadelerini kullandı.

Uygulamada durdurulan İbrahim Demirbağ, aracında kış lastiğinin mevcut olduğunu fakat kış değerlerine uymadığı için 625 TL ceza yediğini belirtti.



"Lastik dişlerinin ölçüsü 1.6 mm üzerinde olmak zorunda"

Denetlemede durdurduğu bir vatandaşa kış lastiği uygulaması yaptıklarını belirten polis memuru, şunları söyledi:

“Aracınız kamyonet sınıfı olduğu için kış lastiği takmakla yükümlüsünüz. Aracınızda kış lastiğinin olduğu aşikar. Biz denetlemelerimizde lastiklerde öncelikle kar sembolüne bakıyoruz. Kar sembolleri olmadığı takdirde lastiklerde ‘M’ ve ‘S’ sembollerini arıyoruz. Bunlarda ‘M’ sembolü çamurlu, ‘S’ sembolü ise karlı yollarda üstün tutuş özelliğini bizlere gösteriyor. Dişlerin ölçüsü de 1.6 mm üzerinde olmak zorunda. Sizlerde bunların hepsi mevcut. Duyarlılığınız için teşekkür ederim."

Öğrenci taşıyan servis sürücüsü Erdal Havakara ise, bir sürü öğrenci taşıdığını belirterek, kış lastiğini bayağı önceden taktığını söyledi.

Havakara, kış lastiği takmayan vatandaşlara ise takmalarını tavsiye ederek, cezaların çok ağır olduğunu vurguladı.
Kaynak: İHA