Yunanistan'da 17 Kasım Terör Örgütü Üyesine İzin Tartışmaları

Yunanistan'da, aralarında Türk diplomatların da bulunduğu çok sayıda kişiyi katleden 17 Kasım terör örgütünün hapiste olan üyesi Dimitris Kufodinas’a 48 saatlik izin verilmesi tartışmalara neden oldu.

2002’de yakalandıktan sonra terör suçlarından 11 kez müebbet hapis cezasına mahkum edilen Kufodinas’a cezaevi kurulunca adli kontrol şartıyla 48 saatliğine cezaevinden çıkış izni verildi.

Kufodinas cezaevinden çıkışında eşi ve oğlu ile bir grup örgüt sempatizanı tarafından karşılandı. İki günlük izni geçirmek için Atina yakınlarındaki Varnavas bölgesindeki evine giden 59 yaşındaki Kufodinas, izin dilekçesinde gerekçe olarak “Ailesi ile bir araya gelmeyi ve çiftliğindeki arılarına bakım yapmayı” gösterdi.

Örgüt içerisinde “Lukas” kod adıyla bilinen Kufodinas’a izin verilmesi Atina’da siyasi ve hukuki çevreler tarafından tepkiyle karşılandı.

Ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi (ND) Başkanı Kiryakos Miçotakis, Kufodinas’ın demokrasiye karşı suç işlediğini ve geçen yıllar içerisinde pişman olmayarak halen örgütün siyasi yönlendiricisi olmaya devam ettiğini belirtti, böyle bir kişinin cezaevinden çıkmasına izin verilmesini anlamanın mümkün olmadığını söyledi.

POTAMİ Partisi Lideri Stavros Theodorakis da Kufodinas gibilerinin cezaevinden hiç çıkmaması gerektiğini kaydetti. Eşi 1989’da 17 Kasım örgütü tarafından düzenlenen suikast ile öldürülen eski Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis de hükümetin bu konuda tavır almasını istedi.

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitris Canakopulos da demokrasi mantığının, intikamcı ve cezalandırıcı bir anlayışıyla uygulanamayacağını ifade ederek, Kufodinos’a izin verilmesinde yasaların harfiyen uyguladığını ileri sürdü.

Hükümetin küçük ortağı Bağımsız Yunanlar Partisi (ANEL) Başkanı Savunma Bakanı Panos Kammenos da Twiter hesabından yaptığı paylaşımda, Kufodinas’a verilen iznin adaletin bir kararı olduğuna işaret ederek, daha önce ND iktidarı döneminde de 17 Kasım’ın tetikçisi olarak bilinen Savas Ksiros’a da izin verildiğini ve bir daha geri dönmediğini kaydetti.

Tartışmalar üzerine Atina Temyiz Mahkemeleri Savcısı Panayotus Brakumaços da açıklama yaparak, mahkumlara izin verilmesinin çağdaş ve yararlı bir uygulama olduğunu savundu.

17 Kasım terör örgütü 1991-1994 yıllarında Türkiye'nin Atina Büyükelçiliğinde görevli diplomatlar Çetin Görgü ve Ömer Sipahioğlu'nu öldürmüş, Büyükelçilik Müsteşarı Deniz Bölükbaşı, İdari Ataşe Nilgün Keçeci ve şoför Adil Yıldırım'ı yaralamıştı.

Kaynak: AA