Yavru Güvercinleri Anneleri Gibi Beslediler

Kars Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü ekipleri, ölmek üzere olan 46 güvercin yavrusunu anneleri gibi besleyerek büyüttü. Ekipler, özel mamalarla besledikleri yavru güvercinlerin bir kısmını doğaya saldı.

Yavru Güvercinleri Anneleri Gibi Beslediler
Kars’ın Selim ilçesinde Eylül ayında etkili olan rüzgarın uçurduğu cami çatısında çok sayıda yavru güvercin olduğu bilgisi üzerine bölgeye giden Orman ve Su İşleri Bakanlığı Kars Şube Müdürlüğü ekipleri, buldukları hayvanları ve yumurtaları Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğüne getirdi. Ölmek üzere olan yavru güvercinleri sahiplenen Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü ekipleri özel mamalarla beslemeye başladı.

Yaklaşık 1,5 aylık sürecin ardından büyüyen ve uçma aşamasına gelen güvercinlerin bir kısmı doğaya salındı.

Güvercin yavrularını bakarak büyüteceklerini ifade eden Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü ekipleri, bazı yumurtalardan yavruların çıkmasına da yardımcı oldu.

"Güvercinler çok özel bir hayvan"

Uçan çatının altındaki güvercin yavrularının kendilerine getirildiğini ifade eden Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erdoğan Uzlu, güvercinlerin çok özel hayvan olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Uzlu, "Selim ilçesinde Eylül ayı sonlarına doğru çatısı uçan bir camimizin çatısından getirildi.

Güvercin tabi bizim inancımıza göre çok özel bir hayvan. Uçan çatının altındaki bu yuvaları, yumurtaları bulan yetkililer, hemen Kars Orman Su İşleri Şube Müdürlüğü bildirmişler. Onlar da alarak bize getirdiler" dedi.



"Tablo çok ilginçti"

46 tane güvercin yavrusu ve yumurta bulunduğunu belirten Uzlu, "Tablo çok ilginçti, 46 adet yumurta ve yeni çıkmış palaz vardı. Yumurtadan yeni çıkmaya çalışanlar, çıkmamış olanlar, yeni palaz olarak çıkmış olanlar, karışık bir tablo halindeydi. Tabi onlar için talihsiz bir andı, çünkü annelerinden ayrılmışlardı. Güzel bir tesadüf bir anne kucağı kadar olmazsa da Orman Su İşleri Bakanlığının ve Kafkas Üniversitesinin en az bu kadar şefkat sunmaya çalışan ekibinin eline denk geldiler. Ekipteki çocuklar, gönüllüler ve uzman veteriner hekimlerden oluşmakta. Açıkçası ben çok fazla ümitli değildim. Çünkü çok yoğun ve detaylı bir beslenme programı istiyor. Hele ki yumurtadan daha yeni çıkacak olacaklar vardı" diye konuştu.



"Şefkatli bir yuvadan artık gökyüzüne kanat çırpacaklar"

Ekibin yavru güvercinleri büyüteceklerini ısrar etmeleri üzerine işe koyulduklarına dikkat çeken Prof. Dr. Uzlu, "Ekibimiz ’hayır hocam biz bunları yaşatacağız’ diyerek ısrar ettiler. Ben de memnuniyetle ‘buyurun arkadaşlar,’ nasıl olsa siz uğraşacaksınız’ diye koordine ettim. Özel mama hazırlayarak, kimisinin yumurtadan çıkmasına yardımcı olarak, bir anne gibi içeriden gagaladığı zaman dışarıdan da sizin yardımcı olmanız lazım. Bunları tek tek yumurtadan çıkartıp, bugünkü haline getirdi arkadaşlar. Günde 6 öğün, 8 öğün özel mamalarla, enjektörlerle, iğnesiz özel ekipmanlarla beslediler. Bugün o güvercinlerin çok önemli bir kısmını doğaya geri döndürecekler. Şefkatli bir yuvadan artık gökyüzüne kanat çırpacaklar. Umarım bundan sonra daha şanslı bir hayat sürerler" ifadelerini kaydetti.

Uçma aşamasına gelen güvercinlerin bir kısmı Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erdoğan Uzlu, Orman Su İşleri Kars Şube Müdürü Murat Doğanay ve güvercinleri büyüten ekip, hayvanları doğaya saldı. Bazı güvercinler uçarak gözden kaybolurken, bazıları da tekrar geriye döndü. Güvercinler bir süre sonra kanat açarak gözlerden kayboldu.
Kaynak: İHA