TZOB'dan 'Hayvancılıkta Yerli Üretim' Uyarısı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: 'Türkiye'nin hayvancılıkta sürdürülebilir yerli üretimden vazgeçmesi mümkün değil. Yerli üretimi koruyamazsak eti daha pahalı yeriz'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin hayvancılıkta sürdürülebilir yerli üretimden vazgeçmesinin mümkün olmadığını belirterek, "Yerli üretimi koruyamazsak eti daha pahalı yeriz." ifadesini kullandı.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, Türkiye'nin kırmızı et üretiminde; koyun etinde 4'üncü, sığır ve keçide 13'üncü, mandada 21'inci sırada yer aldığını bildirdi.

Kırmızı et ve sütte yerli üretiminin 45,7 milyar doları bulduğuna işaret eden Bayraktar, "28 milyar doları aşkın büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı, 17,7 milyar dolar kırmızı et ve süt üretimi olan bir ülke yerli üretimi ihmal edemez, her yıl milyarlarca dolarlık ithalat yapamaz. Nüfus 80 milyonu, sığınmacı, mülteci ve yabancı sayısı 5 milyonu aşmışken, hayvancılıkta dışa bağımlı yaşanmaz." değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, Türkiye'nin ihtiyaçlarının ithalatla karşılanmasının imkansız olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin hayvancılıkta sürdürülebilir yerli üretimden vazgeçmesi mümkün değil. Hayvancılıkta yerli üretim korunmaz, üretim sekteye uğratılır, ahırlara yeni besi hayvanları konulmazsa, besicimiz üretimden kaçınırsa vay halimize. Yerli üretimi koruyamazsak eti daha pahalı yeriz."

Bayraktar, besiye alınan hayvan başına bin lira destek verilmesi, daha fazla üretim için hayvan sayısının ve verimliliğinin artırılması gerektiğini ifade etti.

TZOB Başkanı Bayraktar, Türkiye'de hayvancılığın büyük oranda küçük aile işletmeciliği şeklinde yapıldığını, bundan dolayı desteklemede küçük aile işletmelerine öncelik verilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: AA