'TPP'de Anlaşma Şansı Yüzde 50'

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, TransPasifik Ortaklığı’ndaki 11 ülkenin anlaşma şansının yüzde 50 olduğunu belirtti.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Trans-Pasifik Ortaklığı (TPP) üyesi 11 ülkenin Vietnam’da yapılacak görüşmelerde masadan anlaşma ile kalkma oranın yüzde 50 olduğunu açıkladı.

Radio New Zealand’da yer alan habere göre, Vietnam’da yapılacak Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesine katılmak üzere Yeni Zelanda’dan ayrılan Başbakan Ardern, uçakta gazetecilere Trans-Pasifik Ortaklığı Anlaşması’nın geleceği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İki günlük Vietnam ziyareti esnasında TPP üyesi 11 ülkenin temsilcileri ile bir araya geleceklerini belirten Ardern, görüşmelerin anlaşma ile sonuçlanma oranının yüzde 50 olduğunu söyledi.

TPP anlaşmasının sonuçlandırılması yönünde Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile görüşmelerde bulunacağı belirtilen Ardern, ‘‘masada 10 ülke daha var, anlaşmanın sonuçlandırılması için bir kaç mesele bulunuyor, bunların hepsi Yeni Zelanda ile ilgili değil.’’ dedi.

Trans Pasifik İşbirliği Anlaşması, Pasifik'e komşu ülkelerin ticaret ve ekonomi bakanlarının katılımıyla 4 Şubat 2016’da Yeni Zelanda’nın Auckland kentinde imzalanmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin eski Başkanı Obama önderliğinde Japonya, ABD, Avustralya, Brunei, Kanada, Şili, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Peru, Singapur ve Vietnam tarafından şubat 2016'da imzalanan TPP Anlaşması, Pasifik Okyanusu'na kıyısı bulunan 12 ülke arasındaki ticari sınırlamaların kaldırmasını ve serbest ticaretin kolaylaştırılmasını öngörüyordu.

ABD, Ocak 2017’de Başkan Donald Trump'ın imzaladığı başkanlık kararnamesiyle anlaşmadan çekildiğini ilan etmişti.

Bunun üzerine, Pasifik Okyanusu'na kıyısı bulunan 11 ülkenin ticaret bakanlarının bir araya gelerek aldıkları TPP’yi ABD olmadan sürdürme kararı ile başlayan görüşmeler halen devam ediyor.
Kaynak: AA