TİKA Ve Sağlık Bakanlığından Ugandalı Sağlık Personeline Eğitim

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Sağlık Bakanlığı iş birliğiyle Türkiye'ye gelen Ugandalı sağlık personeline yönelik eğitim programı düzenlendi.

TİKA’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Uganda’da sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine destek verilmesi amacıyla Türkiye'ye gelen Ugandalı sağlık personeli 8 kişilik heyete eğitim verildi.

Sağlık Bakanlığı iş birliğinde düzenlenen program kapsamında heyet, Türkiye'de uygulanan verem kontrol programı ve aşıyla önlenebilir hastalıklara yönelik eğitim aldı.

Türk Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığında başlayan eğitimlerde, tüberküloz alanında çalışan gruba "Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı" tanıtıldı.

Heyete, Atatürk Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tüberküloz tanı ve tedavi süreçleri ile doğrudan gözetimli tedavi hakkında uygulamalı eğitim verildi.

Öte yandan, verem savaş dispanserleri ve mobil tarama ekiplerini ziyaret ederek sahada yürütülen çalışmaları inceleme fırsatı bulan heyetteki idari görevlilere Türkiye'de uygulanan aşı takip sistemi tanıtıldı. Aşıların güvenli bir şekilde transferinin anlatıldığı soğuk zincir ve soğuk hava depoları yönetimi hakkında bilgi verildi.

Aşı ve tıbbi malzeme üretimi yapan firmaları da ziyaret eden heyet, toplum sağlığı merkezlerinin yanı sıra aile sağlığı merkezlerinde yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.

İki hafta süren program çerçevesinde heyet, bebeklere yönelik aşılama programları ile aşı kampanyaları hakkında bilgi edindi.

Heyet, eğitim sonunda TİKA’yı ziyaret ederek, programın oldukça kapsamlı ve verimli geçtiğini dile getirdi.

Türkiye'deki verem kontrol programı ve aşılama programlarının çok başarılı olduğunu ifade eden heyet, bu alandaki önemli kişi ve kurumlarla tanıştıklarını ve başlatılan iş birliğini devam ettireceklerini kaydetti.

Kaynak: AA