TİKA'dan Bosna Hersek'teki Kadınlara Üretim Desteği

TİKA, Saraybosna Üniversitesi Ziraat Fakültesi iş birliğinde kadınlar başta olmak üzere özellikle Doğu Bosna'da yurtlarından edilmiş aileler için gelir getirici faaliyet işletmeleri kurmaya başladı Doğu Bosna ve Orta Bosna'da 80 savaş mağduru ailenin her birine 100 metrekare sera, sulama sistemi ve fide desteğinin yanı sıra eğitim ve danışmanlık hizmetleri verildi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Saraybosna Üniversitesi Ziraat Fakültesi iş birliğinde kadınlar başta olmak üzere özellikle Doğu Bosna’da yurtlarından edilmiş aileler için gelir getirici faaliyet işletmeleri kurmaya başladı.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Saraybosna Üniversitesi Ziraat Fakültesi iş birliğinde "Balkanlar ve Doğu Avrupa Ülkeleri Gıda ve Yaşam Güvenliği Destekleme Programı" kapsamında kadınlar başta olmak üzere arazi sahibi düşük gelirli veya işsiz kişilere doğrudan destek veriliyor.

Doğu Bosna'da Srebrenica ve Bratunats'ta, Orta Bosna'da Vogoşça ve Zivinice belediyelerindeki 80 savaş mağduru ailenin her birine 100 metrekare sera, sulama sistemi ve fide desteği ile eğitim ve danışmanlık hizmetleri sağlandı.

Bu kapsamda, kadının sosyo-ekonomik anlamda güçlendirilmesinin yanı sıra kırsal alanda yaşayan kadınların yenilikçi üretim çeşitleri ile örtü altı üreticiliği gibi ticari faaliyetlerin geliştirilmesi, kooperatifçilik yapısı oluşturularak organize olunması konusunda motive edilmesi ve böylelikle kadınların ekonomik bağımsızlığının kazandırılması hedefleniyor.

- Boşnak kadınlar üretecek, hane giderleri azalacak

Program çerçevesinde kurulan serada yaklaşık 3 bin avro değerinde sebze üretimi yapılacak. Hane bazında yürütülen seracılık faaliyetleriyle, yıl boyunca yapılan üretimin yanı sıra hanelerin kendi ihtiyaçlarını da yetiştirdiği ürünlerden sağlaması giderlerde önemli bir azalmayı da beraberinde getirecek.

Projenin gelecek dönem planlamasında, Türkiye'de üretilen aşılı fide teknolojilerinin yaygınlaştırılması için fide aşılama makinesi, donanımı ve eğitim desteğinin yanı sıra üretilen ürünlerin pazar ve büyük marketlere ulaşması için üretici birlikleri oluşturulması ve bu birliklerin desteklenmesi amaçlanıyor.

Kaynak: AA