'Organ Bağışı Geleceğe Bağışlanmış Bir Yaşamdır' Semineri

Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından "Organ Bağışı Geleceğe Bağışlanmış Bir Yaşamdır" isimli seminer düzenlendi.

Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Çağatay Aydın, vakfın "Organ ve Doku Bağışı Haftası" kapsamında konuya dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlediği seminerde yaptığı konuşmada, Türkiye'de organ naklinin geçen yıllara oranla artış gösterdiğini belirtti.

Türkiye'de sorunun bağış sayısı olmadığını dile getiren Aydın, şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz yıl hastanelerde bin 800 beyin ölümü gerçekleşmiş. Bu beyin ölümü gerçekleşen hastaların organları alınabilirdi. Bu sayının yalnızca 374'ü yakınları tarafından bağışlanmış. Bin 400'den fazla kişinin organları kullanılamamış, yakınları bağışlamamış. Bu çok önemli bir veridir. Sağlık Bakanlığı bu konuda toplantılar düzenliyor. Zaman zaman teşvik edici kamu spotları televizyonlardan yayınlanıyor. Yoğun bakım servisi olan bütün hastaneler, Sağlık Bakanlığı tarafından organ kaynağı olarak değerlendiriliyor. Hepsinin organ nakli koordinatörü var. Beyin ölümü bildirimi zorunlu hale getirildi. Ben organ bağışı sayısının artacağından ümitliyim."

Seminere, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Murat Özban ve Denizli Müftü Yardımcısı Talat Özmet, konuşmacı olarak katıldı.

Kaynak: AA