Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Açıklaması

'Suudi Arabistan'daki durum güven verici ve istikrarlı. Suudi Arabistan'da yaşananlar her ülkede yaşanabilecek dahili uygulamalardır. Suudi Arabistan'ın, vatandaşlarına karşı kanun dışı uygulamalarda bulunmayacağından eminiz'

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Suudi Arabistan'da yaşanan gözaltıların ardından ülkedeki durumun "güven verici ve istikrarlı" olduğunu söyledi.

Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde düzenlenen "Dünya Gençlik Forumu" kapsamında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Sisi, gözaltılarla ilgili olarak, "Suudi Arabistan'daki durum güven verici ve istikrarlı. Suudi Arabistan'da yaşananlar her ülkede yaşanabilecek dahili uygulamalardır. Suudi Arabistan'ın, vatandaşlarına karşı kanun dışı uygulamalarda bulunmayacağından eminiz." dedi.

Geçen nisan ayında ABD'nin başkenti Washington'a gerçekleştirdiği ziyarette ilan ettiği Filistin meselesinin çözümüyle alakalı "yüzyılın anlaşması"na da değinen Sisi, Mısır halkının hiçbir devlet başkanının ve hiçbir makamın ülkenin tek karış toprağından vazgeçmesine izin vermeyeceğini dile getirdi.

"Yüzyılın anlaşmasının" Filistin halkının ertelenmiş hayallerinin gerçekleşmesini hedeflediğini belirten Sisi, söz konusu anlaşmanın ayrıntılarıyla ilgili bilgi vermedi.

Fetih ile Hamas arasındaki uzlaşı anlaşmasını "barış yolunda atılmış doğru bir adım" olarak niteleyen Sisi, Filistin'de durumun 2005'teki haline dönmesi ve Filistin yönetiminin sınırları kontrol etmesinin normal olduğunu ifade etti.

- Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerginlik

Sisi, İran ve müttefiki Hizbullah'la alakalı her soruna dikkatli yaklaşılması çağrısı yaparak, "Mısır savaşa karşı çünkü savaşlardan yana acı ve zor deneyimleri oldu. Körfez bölgesinin güvenliği bizim için kırmızı çizgi. Başkalarının bizim içişlerimize karışmaması gerekiyor. Bölgede gerilimin tırmandırılmamasını istiyoruz." diye konuştu.

Terör örgütü DEAŞ'ın bölgede oluşturduğu tehlikeye de değinen Sisi, Suriye, Libya ve Irak DEAŞ'tan temizlendikçe teröristlerin Mısır'a yöneleceğini öne sürdü. Sisi, "Mısır'a yönelik doğrudan bir tehlike söz konusu olduğunda bununla baş edebilmeliyiz ve bölgedeki denge çerçevesinde, geçen 7 yılda yaşanan eksiklikleri kapatacak askeri donanıma sahip olmalıyız." ifadesini kullandı.

- 2018 seçimleri

Abdulfettah es-Sisi, gelecek yıl yapılması planlanan seçimlerde aday olup olmayacağıyla ilgili soruları da yanıtladı. Sisi, aralık-ocak aylarında Mısırlılara 4 senelik cumhurbaşkanlığıyla ilgili genel bir değerlendirme sunacağını ve onların vereceği tepkiye göre yeni dönem adaylıkla ilgili ne yapılması gerektiğine karar vereceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA