Meclis Çölyak Hastalığı Araştırma Komisyonu

Komisyon Başkanı Tamer:'Her market zincirine glutensiz gıdalar için bir yer ayırma zorunluluğunu getirmemiz lazım. Bunu da kanunlarla yapacağız. Bu kimsenin insafına bırakılacak bir konu değil'

TBMM Çölyak Hastalığını Araştırma Komisyonu Başkanı İsmail Tamer, "Her market zincirine, ismi ne olursa olsun, glutensiz gıdalar için bir yer ayırma zorunluluğunu getirmemiz lazım. Bunu da kanunlarla yapacağız. Bu kimsenin insafına bırakılacak bir konu değil." dedi.

Çölyak hastalığının sebep ve sonuçlarına ilişkin kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer başkanlığında toplandı.

Komisyonda glutensiz ürüne yönelik çalışma yapan firmalar ile çölyak konusundaki sivil toplum örgütlerinin temsilcileri sunum yaptı.

Beşler Grup Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Çakmak, sunumda firmalarının beş yıldır glutensiz makarna ürettiğini ve bu çalışmayı bir sosyal sorumluluk projesi olarak gördüklerini anlattı.

Toplumun dikkatini çölyak hastalığına çekmeye çalıştıklarını dile getiren Çakmak, başarılı sonuçlar elde ettiklerini, sivil toplum kuruluşlarıyla da önemli işbirlikleri gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Çakmak, glutensiz ürünlerin üretim ve satışı konusunda devletten bazı talepleri olduğuna, bu taleplerin karşılanması halinde çölyaklıların bu ürünlere ulaşımının daha kolaylaşacağına işaret ederek, yakın zamanda glutensiz un üretimine de geçeceklerini aktardı.

Büyük marketlerde raf ücretlerinin yüksek olduğuna değinen Çakmak, ucuz et satışı projesinde olduğu gibi Türkiye genelinde yaygın marketlerin devreye sokulması halinde glutensiz ürünlerin satışının yaygınlaşabileceğini dile getirdi.

-"Harita çıkarılmalı"

Sinangil Un Satış ve Pazarlama Müdürü İlhan Metin, yaklaşık 11 yıldır pazara glutensiz ürün sunduklarını belirtti.

Üretim stratejisinin sağlıklı ilerlemesi açısından hangi ilde ne kadar çölyaklı olduğunun tespit edilmesinin önemli olduğunun altını çizen Metin, "Glutene duyarlı insanların haritasının çıkarılması yararlı olacaktır." dedi.

Metin, glutensiz ürünler ve üretimi için vergi istisnası, analiz giderlerinin karşılanması, teşvik sistemi geliştirilmesi ve satış noktalarına maksimum kar marjı sınırlaması getirilmesi gibi uygulamaların yararlı olacağını bildirdi. Metin, birçok zincir marketin glutensiz ürünler gibi bir çeşit sosyal proje de sayılabilecek ürünlerle ilgili firmalarla işbirliği yaptıklarını ifade etti.

Dr. Schar Türkiye İthalat Müdürü Markos Charalampopoulos, glutensiz ürün konusundaki çalışmalarını anlattı.

Yüksek kalitede ürün için tüm aşamaların hassasiyetle izlendiğini aktaran Charalampopoulos, ürünlerinin dünyanın çok çeşitli ülkelerinde satışa sunulduğuna işaret etti.

-"Kendi buğdayımızı ektik"

Uşak Çölyak Pku Elele Derneği Başkanı Ömre Aydın, sunumunda derneklerinin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Dernek olarak üç dönüm alana kara buğday ektiklerini, değirmenlerde öğüttükleri buğdayı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca analiz sonuçları alındıktan sonra üyelerine dağıttıklarını belirten Aydın, bu yıl ise on dönümde üretim yapacaklarına değindi.

Aydın, sivil toplum kuruluşlarının devlet desteği ile çok daha kapsamlı projeler geliştirebileceği görüşünü dile getirdi.

Glutensiz Hayat Derneği Başkanı Zehra Tülin Ünal, çölyaklı kızının yaşadıklarını paylaştı.

"Kızımın bir sıkıntısı olduğunu anlıyordum ama ne olduğunu bilemiyordum. Çünkü bu hastalığın varlığından haberdar değildim" diyen Ünal, anne, baba ve hekimlerin çölyak hakkında bilgi sahibi olmasının önemine işaret etti.

Ünal, "Mutlaka bir kamu spotuyla bu hastalık ailelerin aklına getirilmeli. Ailelerin bilinçlenmesi için Meclisimizden destek bekliyorum." ifadesini kullandı.

-"Gerekirse ortak kanun teklifi vereceğiz"

Katılımcılar sunumların ardından milletvekillerinin sorularını da yanıtladılar.

Milletvekillerinin glutensiz ürünlerin üretiminin ve ulaşılabilirliğinin artması için yapılması gereken yasal düzenlemelere yönelik öneri ve katkıları üzerine söz alan Komisyon Başkanı Tamer, kanunlarda eksiklikler varsa bunları komisyon raporunda belirteceklerini belirtti.

Tamer, ilgili bakanlıklarla görüşmeler yapılarak, taleplerin iletilebileceğine dikkati çekerek, "Gerekirse de ortak kanun teklifi verip bunu buradan çıkaracağız. Bu hastalık partiler üstü bir hastalık. Dolayısıyla eksikleri tespit edip hep birlikte üzerine gideceğiz." dedi.

Glutensiz ürünlerin çölyak hastaları için önemine vurgu yapan Tamer, kolay ulaşılabilir hale gelmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini bildirdi.

Tamer, şunları kaydetti:

"Her market zincirine, ismi ne olursa olsun, bu sosyal bir projedir, glutensiz gıdalar için bir yer ayırma zorunluluğunu getirmemiz lazım. Bunu da kanunlarla yapacağız. Bu kimsenin insafına bırakılacak bir konu değil."
Kaynak: AA