'Küresel İklim Değişikliği Ve Sürdürülebilir Tarımın Stratejik Önemi'

NKÜ Ziraat Fakültesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Reis: 'Küresel iklim değişikliğini maalesef artık günümüzde yaşar hale geldik. Öyle ki bazı ürünlerin hasat dönemi bile değişmeye başladı.'

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci Reis, "Küresel iklim değişikliğini maalesef artık günümüzde yaşar hale geldik. Öyle ki bazı ürünlerin hasat dönemi bile değişmeye başladı." dedi.

NKÜ'den yapılan açıklamaya göre, öğrencilerden oluşan "Gıda Topluluğu Grubu" tarafından düzenlenen "Küresel İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Tarımın Stratejik Önemi" konulu konferans, fakültede gerçekleştirildi.

Konferansta konuşan Prof. Dr. Mehmet Demirci Reis, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak günümüzde bazı ürünlerin hasat zamanının değiştiğini belirtti.

Küresel iklim değişikliğiyle mücadele edilmediği taktirde doğal afetlerin sıradan bir hal alacağının altını çizen Reis, "Küresel iklim değişikliğini maalesef artık günümüzde yaşar hale geldik. Öyle ki bazı ürünlerin hasat dönemi bile değişmeye başladı. Eğer küresel iklim değişikliğiyle mücadele edilmez ise yaşanılan kuraklık, sel ve donma gibi afetler daha sık yaşanarak sıradan bir hale gelecek. Bunun için yenilenebilir enerji kaynaklarına önem vererek enerji üretmeyi yaygınlaştırmamız gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Reis, dünyada binlerce çocuğun önlenebilir hastalıklar yüzünden yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Şu an dünyada 815 milyon kişi açlık çekiyor. 2015 yılından bu yana 15 bin çocuk önlenebilir hastalıklar yüzünden hayatını kaybetmiş. Maalesef dünyanın dengesi bozulmuş durumda, dünyada ekilebilir arazilerin yüzde 3'ünü kaybetmişiz. Her ülke kendi ihtiyaçlarını karşılayacak kadar üretim yapmak zorundadır, ürün bolluğu ve ucuz ithalat dönemi sona eriyor."

Konferansa, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA