Katar Aleyhindeki Davanın Kapanması

Katar, ILO'nun bazı işçilerin ülkenin aleyhine açtığı dava dosyasını kapatmasını memnuniyetle karşıladı.

Katar, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO), bazı işçilerin 2014 yılında Katar aleyhinde açtığı dava dosyasını kapatmasını memnuniyetle karşıladığını duyurdu.

Katar Hükümet İrtibat Bürosundan yapılan yazılı açıklamada, ILO'nun bu adımının, Katar'ın işverene ve çalışana insaflı ve eşit davranacak yeni bir çalışma sistemi için attığı adımların itirafı olduğu belirtildi.

Açıklamada, İdari Gelişim, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığının son yıllarda işçilere uluslararası standartlara uygun modern konutlar inşa ederek onların yaşadığı alanları iyileştirmek için yeni ve kapsamlı bir program başlattığı kaydedildi.

Ülkenin farklı yerlerinde 340 bin kişi kapasiteli 9 yeni işçi sitesi inşatının bitmek üzere olduğu ifade edilen açıklamada, yeni bir sözleşme sistemi ile işçilerin ücretlerinin banka havaleleri aracılığıyla ödenmesi için ücretleri koruma sisteminin uygulanmaya başlandığı aktarıldı.

Açıklamada, Katar'ın gelecek yıllarda işçilerin konutlarını ve çalışma şartlarını iyileştirmeye devam edeceği vurgulandı.

Birleşmiş Milletler'e ait ILO Yönetim Kurulu, İsviçre'nin Cenevre kentindeki toplantısında, temel haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle 11 işçinin Katar aleyhine açtığı dava dosyasını kapatmış, Katar ile ILO arasındaki teknik iş birliği programını desteklemeyi oy birliğiyle kabul etmişti.

Bu karar, örgütün Katar'ın 2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmak için hazırlık aşamasında işçilerin istismar edildiği iddiasına ilişkin bir soruşturma komisyonu kurmayacağı anlamına geliyor.

Katar'da yaklaşık 2 milyon yabancı kadın ile erkek işçi bulunuyor ve bunlar ülkedeki iş gücünün yüzde 95'ini oluşturuyor. İşçilerin yüzde 40'ı inşaat sektöründe çalışıyor.

Aralık 2010'da yapılan oylama ile 2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapma hakkını elde eden Katar, ülkede büyük çaplı inşaat ile onarım çalışmalarına başladı. Bu kapsamda 8 futbol sahası, oteller ve diğer alt yapı çalışmaları yürütülüyor.

Katar'a ait Projeler ve Miras Yüksek Komitesi de geçen eylül ayında, 2022 FIFA Dünya Kupası maçlarının oynanacağı sahaların inşaatında çalışan işçileri koruma yükümlülüklerini yerine getireceklerini, sağlık ve emniyetlerini sağlayacaklarını vurgulamıştı.

Kaynak: AA