İzmir'de Kaçak Oyuncak Operasyonu

Operasyonda Çin'den yasa dışı yollarla getirilen 154 bin kaçak oyuncak ele geçirildi Sağlık Bakanlığının denetiminden geçmeyen oyuncakların halk sağlığını tehdit ettiği uyarısı yapıldı OYDER Başkanı Kireçci: 'İllegal yollardan farklı yöntemlerle ürünler yurda sokuluyor. Bu durumdan biz de muzdaribiz. İçerdiği kimyasallar nedeniyle oyuncaklar denetlenmediği taktirde çocuklarımızın hayatı riske atılıyor'

İzmir'de ülkeye yasa dışı yollardan sokulduğu belirlenen ve piyasaya sürülmek üzere depolarda bekletilen 154 bin kaçak oyuncak ele geçirildi.

Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi ekipleri, halk sağlığını tehdit eden kaçak ürünlerin piyasaya sürülmesinin engellenmesine yönelik çalışmalar kapsamında, kente yüklü miktarda kaçak oyuncak getirildiği bilgisi üzerine çalışma başlattı.

Ekipler, teknik takip sonucu Konak ilçesinde faaliyet gösteren iki firmaya ait oyuncakların, Bornova ilçesindeki depolarda saklandığını tespit ederek operasyon düzenledi.

Depolardaki aramada, oyuncak araba, tenis raketi, futbol topu ve şişme havuz gibi çeşitli ebatlarda toplam 154 bin kaçak oyuncak ele geçirdi. Oyuncaklar muhafaza altına alındı.

Operasyonda, deponun sahipleri AK. ve İ.D. de gözaltına alındı. Emniyetteki ifadelerinin ardından "kaçakçılık" suçundan haklarında işlem yapılan şüpheliler, cumhuriyet savcısının talimatıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

- Çin'den getirilmiş

Ülkeye yasa dışı yollardan sokulduğu belirlenen oyuncakların, sınır kapılarından transit giriş yapan tırlara, ithalatı yapılan ve beyan edilen ürünlerin haricinde kaçak olarak yüklendiği tespit edildi. Çin'den getirilen ürünlerin İran üzerinden önce doğu illerine, buradan da batıdaki kentlere sevkedildiği belirlendi.

Ele geçirilen oyuncaklardan numuneler alınarak analize gönderildi. Kaçak yollardan girişi yapıldığı için Sağlık Bakanlığının denetiminden geçmeyen oyuncakların, halk sağlığını tehdit ettiği belirtildi.

- "Çocuklarımızın hayatı riske atılıyor"

Türkiye Oyuncakçılar Derneği (OYDER) Başkanı Yakup Kireçci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birçok sektörde olduğu gibi illegal yollar ile belli testlerden geçmeden getirilen oyuncakların yurda sokulduğuna işaret etti.

Resmi yollardan yurda giren tüm ürünlerin tüketiciye ulaşmadan önce ilgili bakanlık tarafından denetlendiğini kaydeden Kireçci, "İllegal yollardan farklı yöntemlerle ürünler yurda sokuluyor. Biz de biliyoruz bunu. Bu durumdan biz de muzdaribiz. İçerdiği kimyasallar nedeniyle oyuncaklar denetlenmediği taktirde çocuklarımızın hayatı riske atılıyor. Bunu kabul edemeyiz." dedi.

- Aileler dikkat

Oyuncak konusunda ailelerden çok dikkatli olmasını isteyen Kireçci, şu uyarılarda bulundu:

"Bu tür ürünlerin engellenmesi lazım. Biliyoruz ki güvenlik güçleri bu tür kaçakçılık olaylarıyla ilgili çalışmalar yapıyor ancak bu konuda devlete iş düştüğü gibi tüketiciye de görevler düşüyor. Ailelere tavsiyem, oyuncak fiyatları yüksek diye çocuklarına pazardan, tezgahlardan ve sokaklardan satılan oyuncaklar almasınlar. Türkiye'de üretilen veya yurt dışından ithal edilen oyuncakların üzerinde ithalatçı bilgileri, adresi, telefonu olmayan hiçbir ürünü satın almasınlar. Bu ürün sahte demektir. Kaçak yollardan girmiş demektir. Ucuz diye oyuncak alacağınıza hiç almayın. Kaçak oyuncakların zararlı kimyasallar içerebileceğini unutmayın. Ürünleri, bir sorun yaşadığınızda muhatap bulabileceğiniz satış noktalarından alın. Özellikle 'CE' olup olmadığını kontrol edin. Basit ambalajlı oyuncaklardan kaçının. Kaçak oyuncaklar alarak hem kaçakçılığın artmasına sebep oluyorsunuz hem de çocuklarınızın sağlığıyla oynuyorsunuz."

Kaynak: AA