Filistinli Öğrenciler Türkiye'den Aldıkları Bursu Kaybetmekten Korkuyor

Gazi Üniversitesi doktora öğrencisi Şerif:'Sınır kapılarının kapalı olması nedeniyle okula gidemiyorum' Türkiye'de elektrik mühendisliğinde yüksek lisans yapan Şamiye:'3 yıl süren yoğun çabalarım sonunda eğitim için Türk hükümetinden burs aldım. Ancak kapıların kapalı olması nedeniyle gidemiyorum ve bursu kaybetmekten endişe ediyorum'

MUHAMMED MACİD - Gazze'deki Filistinli üniversite öğrencileri, sınır kapılarının kapalı tutulması nedeniyle uzun süredir okullarına dönemedikleri için Türkiye'den aldıkları bursu kaybetmekten endişe ediyor.

Türkiye'de burslu olarak yükseköğrenim gören Gazzeli 126 öğrenciden 30'u okullarına dönerken, 96'sı sınır kapılarının kapalı olması nedeniyle tatil için gittikleri yurtlarından çıkamıyor.

Yeni öğretim yılının başlamasına rağmen okula gidemeyen öğrenciler, devamsızlık ve sınavlara girememeleri sebebiyle aldıkları bursu kaybetmekten korkuyor.

Filistinli doktora öğrencisi İsra eş-Şerif, "Bu yıl Ankara'daki Gazi Üniversitesi'nden burs kazandım, ancak sınır kapılarının kapalı olması nedeniyle okula gidemiyorum." dedi.

Şerif, "Gazze'de görüşmeler yaptım, sınavlara girdim ve kabul edildim. Şu an Refah Sınır Kapısı'nın açılmasını ya da İsrail'in kontrolündeki Beyt Hanun'dan geçiş için izin çıkmasını bekliyorum. Dersler 2 ay önce başladı. Gidemediğim için bursu kaybetmekten korkuyorum." diye konuştu.

Türkiye'de elektrik mühendisliğinde yüksek lisans yapan İslam Şamiye de aynı durumdaki Filistinli öğrencilerden biri.

Şamiye, "3 yıl süren yoğun çabalarım sonunda eğitim için Türk hükümetinden burs aldım. Ancak kapıların kapalı olması nedeniyle gidemiyorum ve bursu kaybetmekten endişe ediyorum." dedi.

Uludağ Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde yüksek lisans yapan Muhammed Yazıcı da okula gidememesinin eğitim hayatını olumsuz etkileyebileceğini ve bursunu kaybetmekten kaygı duyduğunu belirtti.

Gazze Şeridi'ne giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Refah dışındaki 6'sı İsrail'in kontrolünde bulunuyor. İsrail, bu kapılardan ticari amaçla kullanılan 4'ünü Hamas'ın 2006 yılında seçimleri kazanarak görevi devralmasının ardından Haziran 2007'de kapattı.

Diğer kapılardan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar, hasta ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi için kullanılıyor. Ticari ürünlerin geçişine izin verilen Kerm Ebu Salim Kapısı da çeşitli gerekçelerle sık sık kapatılıyor.

Mısır yönetimi de 3 Temmuz 2013'teki askeri darbeden bu yana Gazze ile arasındaki Refah Sınır Kapısı'nı neredeyse tamamen kapalı tutuyor. Kapı, zaman zaman kısa süreliğine açılıyor.

Kaynak: AA